Anna-Stiina sai entisen elämänsä takaisin

Terveydenhuollon parissa työskentelevällä kahden lapsen äidillä Anna-Stiina Salmisella diagnosoitiin tiheälyöntinen rytmihäiriö, joka aiheutti pelkoa normaaliarkeen.

– Ensioireet ilmenivät ensimmäisen raskauden myötä. Minulla oli tunne, että tauti invadilisoi minua ja koko ajan jouduin pelkäämään, koska oire alkaa uudelleen. Oireet saattoivat tulla urheilusuorituksen aikana ja tilanteissa, joissa syke on vähän koholla.

Salminen kertoi, että jopa tilanteissa, joissa hän nosti päätään tai tankoa ylös, rytmihäiriöt saattoivat alkaa.

– Mitä enemmän aikaa kului, sitä herkemmin rytmihäiriö alkoi.

Salminen hakeutui oman lääkärin vastaanotolle, joka lähetti hänet Tays Sydänsairaalaan. Sydänsairaalan tutkimuksessa Salmisen rytmihäiriöitä saatiin EKG-nauhan avulla rekisteröityä.

– Huomasimme melkein saman tien, että kyse oli hyvälaatuisesta rytmihäiriöstä, mutta koska se hallitsi niin arkeani, päätimme lähteä korjaamaan sitä.

Luotettavaa hoitoa Sydänsairaalassa

Salmiselle tehtiin vuonna 2007 ensimmäinen ablaatio, 2009 toisen kerran ja vuonna 2012 syksyllä kolmannen kerran.

– Olen ollut kymmenen vuoden aikana Sydänsairaalassa hoidettavana kolme kertaa ja luottanut joka kerralla Sydänsairaalan tiimiin. Vaikka minulla oli kaksi ablaatiota alla, joissa ei sitä toivottua tulosta saatu aikaiseksi, uskalsin lähteä tähän kolmanteenkin, sillä tekniikka oli taas kehittynyt. Luotto oli kova, että vaivat saataisiin kokonaan pois.

Salminen kehuu yhteydenpidon olevan helppoa hoitaviin lääkäreihin.

– Hoidossa ollessani minulla on ollut tunne, että potilasta kuunnellaan. Hoitavaan lääkäriin saa myös aina olla yhteydessä, jos hoitojen aikana tai välillä herää mieltä askarruttavia asioita.

Salminen rohkaisee ottamaan yhteyttä asiantuntijoihin Sydänsairaalaan, jos epäilee rytmihäiriöitä.

– On ihan normaalia, että on peloissaan ja ahdistunut, jos on rytmihäiriötaipumusta. Toimenpiteiden jälkeen rytmihäiriöni ovat poistuneet ja olen saanut entisen elämäni takaisin.