Suomeksi  •  På svenska  •  In English  •  По-русски

Näin pääset hoitoon Sydänsairaalaan - Tussitaikurit
Haluatko kertoa oman

POTILASTARINASI?

Sydänsairaalan eettisyyttä on potilaan hyvä hoito

8.2.2017

Sujuva ja vaikuttava sydänhoito on myös eettistä, totesi toimitusjohtaja Kari Niemelä esitellessään Sydänsairaalan toimintaa Hoitoeettisen neuvottelukunnan kokouksessa Tampereella. Neuvottelukunta halusi kuulla Sydänsairaalan toiminnasta sekä markkinoinnista Helsingissä.

Piispa Juha Pihkalan johtama neuvottelukunta oli huolissaan, ohjautuuko Tays Sydänsairaalan ja Helsingin Sydänsairaalan yksityisvastaanotoilta potilaita tutkimuksiin ja hoitoihin lievemmillä indikaatioilla kuin muuten ja vievätkö Sydänsairaalan houkuttelemat vapaata hoitopaikan valintaa käyttävät potilaat hoitomahdollisuuksia pirkanmaalaisilta.

Vastauksessaan Kari Niemelä muistutti, että Sydänsairaalan toimintaa on kehitetty jo toistakymmentä vuotta siten, että keskiössä on potilas. Toiminnan tehostuminen Tampereella on rohkaissut viemään toimintamallia myös Helsinkiin, jossa sujuvalle sydänhoidolle on kysyntää. Aktiivisella viestinnällä ja markkinoinnilla Sydänsairaalan tarjontaa tehdään tunnetuksi pääkaupunkiseudun potilaille.
– Helsingissä on jonoja sydänhoitoihin, siihen tarpeeseen olemme vastaamassa, Niemelä toteaa.

Epäilyyn, että Sydänsairaalan lääkärit kirjoittaisivat Sydänsairaalan tutkimuksiin ja hoitoihin lähetteitä lievemmillä indikaatioilla voi todeta, että kaikki lähetteet tehdään olemassa olevien käypä hoito – suositusten mukaisesti. Lisäksi jokainen lähete käy läpi Pirkanmaan sairaanhoitopiirin tarkistuksen ennen kuin potilaalle lähtee kutsu.

Sydänsairaala on pirkanmaalaisten ja nyt myös kantahämäläisten sydänpotilaiden erikoissairaanhoidon paikka. Lisäksi TAYSin erityisvastuualueeseen ovat kuuluneet Etelä-Pohjanmaan ja Päijät-Hämeen maakunnat. Vaasan sairaanhoitopiiri on jo aiemmin siirtynyt TYKS:n erityisvastuualueeseen, ja Päijät-Häme on siirtymässä HYKSin erva-alueelle, millä on vaikutusta palvelujen kysyntään. Oman tehostetun toimintansa ansiosta Sydänsairaalalla on kuitenkin valmiuksia hoitaa nykyistä enemmän sydänpotilaita. Myös vuonna 2018 aukeava uusi Sydänsairaala rakennus TAYSin kampuksella jatkaa tätä kehitystä. Tämän Sydänsairaala tekee lisäksi kustannustehokkaasti, juuri valmistuneen selvityksen mukaan Tays Sydänsairaala on yliopistosairaaloista edullisin hoitopaikka sydänpotilaille.

Sydänsairaala on markkinoinut aktiivisesti vuonna 2014 voimaan tullutta erikoissairaanhoidon valinnan vapautta. Sydänsairaalalla on resursseja hoitaa potilaita kaikkialta Suomesta. Potilasvolyymit pitävät Sydänsairaalan toiminnan laadun korkealla. Nimenomaan laatu, siis eettisesti hyvä, tehokas ja vaikuttava hoito ovat potilaan hoitopaikan valinnan perustana.

Sydänsairaalan videot

Näin pääset hoitoon Sydänsairaalaan - Tussitaikurit