Suomeksi  •  På svenska  •  In English  •  По-русски

POTILASTARINASI?

Sydän tykkää liikunnasta

15.2.2017

Hiihtolomat houkuttelevat liikkumaan, hyvä. Sehän on mainio mahdollisuus myös pysyvämpään harrastukseen, koska sydän kaipaa

Hikeä ja säännöllisyyttä

Ei liikunnan määrä vaan säännöllisyys on tärkeää, muistuttaa Sydänsairaalan kardiologian erikoislääkäri, professori Kjell Nikus. Ja hikikin olisi hyvä saada pintaan.

Liikunnalla on todistettavasti hyvä vaikutus sydämelle. Verenkierto vilkastuu ja vahvistuu, mikä ehkäisee valtimo- ja verenkiertosairauksia. Lihaksiston kunto kohenee, mikä lisää suoristuskykyä.

Sydän tykkää, kun ehtii kolmesti viikossa huhkia vähintään puoli tuntia niin että hiki nousee pintaan. Määräksi siis riittää ½ -1 tuntia kerrallaan. Sydämen kannalta tällainen liikunta on parempaa kuin vaikka punttien nosto.

– Säännöllisyys on tärkeää ja siitä se haaste sitten syntyykin. Sopiva liikuntamuoto ja myös liikunnan intensiivisyys ovat toki yksilöllisiä.

Aktiiviliikkujan sydän muuttuu

Kun harrastaa vähintään neljä tuntia viikossa kestävyysliikuntaa, alkaa se usein näkyä myös sydämen rakenteessa. Sydän mukautuu lihasten lisääntyneeseen hapen tarpeeseen, sydämen koko kasvaa ja sydän pystyy pumppaamaan enemmän verta liikunnan aikana. Leposykkeen taso laskee ja samalla voi ilmetä myös hyvälaatuisia rytmin muutoksia. Nämä eroavat varsinaisista rytmihäiriöistä siinä, että rasituksen aikana rytmi palautuu normaaliksi.

Milloin pitää huolestua?

Harrastajan ja urheilijan on huolestuttava, jos liikuntarasituksen aikana tulee rintakipua tai paheneva rytmihäiriö. Mikäli urheillessa tapahtuu muutos, että hengästyy aikaisempaa herkemmin, on sekin huomioitava oire ja kannattaa mennä lääkäriin.

Jos aktiivisesta urheilusta ja harjoittelusta huolimatta kunto jämähtää paikalleen tai jopa heikkenee, kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriin.
Ajoissa diagnosoitu sydänvaiva on yleensä hoidettavissa ja senkin jälkeen voi yleensä jatkaa kestävyysurheilua.

– Ja kuumetaudissa ja vähän sen jälkeenkään ei saa liikkua rehkimällä, Kjell Nikus muistuttaa. Kuumetauteihin liittyy riski sairastua sydänlihastulehdukseen ja silloin ei saisi harrastaa liikuntaa.

Sydänsairaalan videot

Näin pääset hoitoon Sydänsairaalaan - Tussitaikurit