Sydänsairaalassa sydänlääkärit ja sydänkirurgit tekevät edistyksellistä yhteistyötä

Jari Laurikka

Sydänkirurgi Jari Laurikka arvostaa Sydänsairaalan dynaamista hoitokulttuuria

– Tämä on ehdottomasti ollut työelämäni paras muutto. Saimme modernin sairaalan ja kaikki potilaiden hoitoon liittyvät seikat sujuivat alusta asti hyvin ilman teknisiä ongelmia, sydänkirurgi Jari Laurikka kiittää uuden Sydänsairaalan käyttöönottoon liittynyttä suunnittelua ja toteutusta.

Sydänkirurgi Jari Laurikka on työskennellyt Taysissa 30 vuoden ajan. Sydänsairaalassa hän on ollut töissä sen perustamisesta saakka vuodesta 2004. Sydänsairaalan osastonylilääkärin pestin lisäksi hän on sydän- ja rintaelinkirurgian professori Tampereen yliopiston lääketieteen ja biotieteiden tiedekunnassa.

– Työviikkooni mahtuu niin potilaiden hoitoa muutamana päivänä viikossa, opiskelijoiden opetusta, tieteellistä tutkimustyötä erilaisissa tutkimushankkeissa kuin opinnäytteiden ohjaustakin, Laurikka kertoo.

14 vuotta Sydänsairaalassa on sujunut hyvin, Laurikka sanoo. Häntä motivoi työssään erityisesti Sydänsairaalan edistyksellinen tapa toimia.

– Tämä on eräänlainen hoitokulttuurin kehittämö. Taysin Sydänsairaala on ensimmäinen suomalainen sydämen hoitoon erikoistunut sairaala. Kantavana ajatuksenamme on ollut alusta asti hoitaa sydänpotilaat samojen seinien sisällä.

Aiemmin eri rakennuksissa toiminut sairaala toimi samojen seinien sisällä henkisesti. Nyt sairaala on päässyt saman katon alle fyysisestikin, kun Sydänsairaala muutti uusiin tiloihin toukokuussa.

Sydänammattilaiset yhteistyössä

Sydänsairaalan toiminnan ytimessä on yhteistyö eri ammattilaisten kesken – potilaan hyväksi. Jari Laurikka on ollut alusta saakka mukana työryhmässä, joka raivasi pohjaa sydänkirurgien, kardiologien eli sydänlääkäreiden ja sydänanestesiologien yhteistyölle samassa yksikössä.

– Kun homma pyörii riippumattomasti omilla leikkaussaleilla, teho-osastolla ja anestesiologialla, työskentely ja hoito on tehokkaampaa. Tärkeää oli myös se, että henkilöstö on omaa, ei lainassa muilta osastoilta.

Laurikka korostaa, että myös ammattilaisten väliset raja-aidat ovat mataloituneet selvästi.

– Olemme vahvistuneet, kun kardiologit, anestesiologit ja kirurgit ovat läheisessä yhteistyössä. Hoidon suunnittelu ja toteutus on dynaamisempaa, kun olemme niin läheisesti toistemme kanssa tekemisissä. Olemme nyt uusien tilojen myötä myös konkreettisesti kollegoiden tavoitettavissa: jos kardiologilla on kirurginen ongelma, olemme lähellä.

Fyysinen läheisyys on potilaan etu

Hän kertoo, että aiemmin Sydänsairaalan tilat sijaitsivat Taysissa eri rakennuksissa. Fyysinen etäisyys osastolta toiselle saattoi olla 300 metriä. Kun konsultti sai kutsun ja käveli sairaalan halki, hän ehti saada matkan varrella monta uutta kutsua.

Uudessa Sydänsairaalassa asiat hoituvat sukkelammin, kun konsultti on “kulman takana”.

– Lisäksi kun työkavereita tulee käytävällä vastaan, kynnys kysyä kollegalta mielipidettä tai pyytää tarkistamaan potilaan tilanne on hyvin matala.

Hän huomauttaa, että sydämeen liittyvät hätätilanteet voivat olla hengenvaarallista.

– Myös elvytystilanteiden vuoksi on tärkeää, että emme ole koskaan kovin kaukana potilaista.

Oma sairaala hitsaa porukan yhteen

Jari Laurikka näkee uudessa Sydänsairaalassa myös muita etuja.

– Akuuteissa tilanteissa on hyvä, että meillä on oma sisäänkäynti ambulansseille, jolloin että potilas voidaan tuoda viivytyksettä hissillä suoraan hoitokerroksiin.

Myös potilaiden ja omaisten kulkemista helpottaa tieto, että hoito tapahtuu yhdessä ja samassa rakennuksessa. Eksymistä ei satu niin usein kuin ennen, Laurikka arvioi.

Hän mainitsee lopuksi myös sen, että oma uusi sairaala hitsaa henkilökuntaa yhteen.

– Olemme kaikki työssämme samojen asioiden äärellä. Ihmisiä on helppo motivoida, kun kaikki tietävät tekevänsä tärkeää työtä.

Lue myös nämä

Sydänsairaala sai oman taideteoksen

Uusi Sydänsairaala on avattu