Liikunta – energiaa, kuntoa ja terveyttä sydämelle

Pariskunta juoksulenkillä

Liikunta on tehokas keino edistää terveyttä

Liikunta on yksi tehokkaimmista keinoista edistää terveyttä ja ylläpitää toimintakykyä. Oikein annosteltuna se vaikuttaa edullisesti lähes kaikkiin elimistön toimintoihin. Säännöllinen liikunta ehkäisee verenpaineen kohoamista, parantaa heikentynyttä sokeriaineenvaihduntaa, alentaa korkeaa kolesterolia ja auttaa painonhallinnassa. Liikunta lisää myös fyysistä ja psyykkistä jaksamista ja hidastaa toimintakyvyn heikkenemistä. Liikunnalla voidaan myös täsmälääkkeen tavoin ehkäistä tai hoitaa sairauksia.

Voimakastehoinen ja pitkäkestoinen urheilu muokkaa sydämen rakennetta ja johtaa sydämen sykkeen hidastumiseen levossa. Urheillessa sydän ja verenkiertoelimistö joutuvat ajoittain alttiiksi voimakkaalle rasitukselle. Tämä saattaa joissakin tilanteissa olla haitallista tai jopa vaarallista. Sydämen terveydestä kannattaakin pitää huolta ja tutkituttaa sen kunto tarpeeksi usein.

Kipeänä ei kannata kuntoilla

Kuntoilu saattaa olla vaarallista tulehdustautien yhteydessä. Erityisesti silloin, kun hengitystulehdukseen tai äkilliseen mahatautiin liittyy kuumetta, on sydänlihastulehduksen mahdollisuus olemassa. Potilaalla saattaa ilmetä pistävää kipua rinnassa sisäänhengittäessä tai asentoa vaihtaessa. Tauti voi olla myös oireeton. Kuntoilu sydänlihastulehduksen aikana tai pari viikkoa akuuttivaiheen jälkeen voi johtaa vaarallisiin rytmihäiriöihin. Sydänlihastulehdus todetaan yleensä sydänfilmillä (EKG:lla).

Aikuisiän urheilijoiden EKG-seulonta

Joissakin maissa käytetään sydänfilmiä seulontamenetelmänä aikuisiän urheilijoiden terveystarkastuksissa. Urheilijoiden yllättävissä äkkikuolemissa on usein kyse rakenteellisesta sydänviasta, jota ei ole diagnosoitu. Joissain tapauksissa tauti on pysynyt oireettomana tai urheilija ei ole osannut yhdistää rintatuntemuksia sydänsairauteen. Urheilijoilla on aina poikkeava EKG harjoittelun vaikutuksista johtuen. Tämän vuoksi EKG-seulontaa suositellaan etenkin urheilijoille, kuntoilijoille ja kuntoutusryhmille. Urheilijan EKG:n tulkinta ei ole helppoa. Usein pätevin henkilö tähän on urheilijansydämeen perehtynyt lääkäri, kuten urheilulääkäri tai kardiologi.

Sydänsairaan henkilön liikunta

Sydänsairaan on hyvä liikkua oman kuntonsa mukaisesti. Ennen aktiivisen kuntoilun aloittamista on suositeltavaa keskustella lääkärin kanssa mahdollisista tutkimuksista kuten rasitustestistä. Myös asiantuntijat kuten urheiluun perehtynyt lääkäri ja fysioterapeutti auttavat mielellään löytämään turvallisen kuntoilumuodon.

EKG:n seulontapalvelut yksityishenkilöille, urheiluseuroille ja -opistoille

Kustannuksiltaan edullista EKG-seulontaa voidaan hyödyntää systemaattisesti myös aktiiviurheilijoilla ja ennaltaehkäistä näin esimerkiksi mahdolliseen sydämen rakennevikaan liittyvää äkkikuoleman riskiä. Myös yksityishenkilöt voivat tarkistuttaa sydämen tilansa hakeutumalla Sydänsairaalan yksityisvastaanotolle Tampereelle tai Helsinkiin.

Tays Sydänsairaala kehittää jatkuvasti toimintaansa ja etsii uusia edistyksellisiä tapoja tuottaa terveyttä ja hyvinvointia asiakkailleen. EKG-seulonnoissa yhteistyötä tehdään urheiluopistojen ja urheiluseurojen kanssa. Käytännössä asia hoidetaan niin, että urheiluopisto tai –seura tekee sopimuksen Sydänsairaalan kanssa EKG-analysointien tekemisestä. Urheiluopisto ottaa jokaiselta kuntoremonttikurssilleen tulevalta sydämen EKG:n. Se lähetetään etälääketieteen keinoin Sydänsairaalan kardiologin analysoitavaksi. Jos EKG:ssa on jotain normaalista poikkeavaa, on lääkäri yhteydessä välittömästi opiston yhteyshenkilöön ja henkilö lähetetään tarvittaessa jatkotutkimuksiin.

 

Kirjoittaja: Kjell Nikus, kardiologian  professori, osastonylilääkäri Tays Sydänsairaala