Koronavirustilanteeseen (COVID-19) varautuminen Sydänsairaassa

Sydänsairaalassa noudatamme Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja muiden viranomaisten ohjeistuksia koronavirustartuntaa (COVID-19) epäiltäessä. Seuraamme aktiivisesti asiantuntija-arvioita tilanteesta.

Toimintaohjeet

Toistaiseksi koronavirustilanne ei vaikuta potilaiden hoitoon Sydänsairaalassa.

 • Määrätyt sydän- ja verenpainelääkkeet tulee syödä normaalisti, vaikka epäiltäisiin virustartuntaa.
 • Olemme puhelimitse yhteydessä, jos varattuun toimenpide- tai vastaanottoaikaasi tulee muutoksia. Oman puhelinnumeron voi tarkistaa ja tarvittaessa lisätä OmaTays-palvelussa osoitteessa www.omatays.fi
 • Älä jätä sydäntäsi hoitamatta! Äkillisen rintakivun tai hengenahdistuksen syy on tutkittava nopeasti. Vakavassa tilanteessa, kuten kovan rintakivun ilmaantuessa, pitää soittaa hätänumeroon 112.
 • Sydänsairaalaan ei saa tulla, mikäli sinulla on hengitystieinfektion oireita tai olet altistunut koronavirukselle ja sinut on tämän vuoksi määrätty eristykseen/karanteeniin. Edellä mainituissa tilanteissa soita kutsukirjeessä ilmoitettuun numeroon.
 • Työssäkäyvät Sydänsairaalan asiakkaat, jotka kuuluvat koronaviruksen riskiryhmään: Jos työssäkäynti huolestuttaa mahdollisen virustartunnan takia, ota yhteyttä omaan työnantajaasi ja/tai työterveyshuoltoon. Sydänsairaalan poliklinikat eivät kirjoita todistuksia esimerkiksi etätyötä varten.
 • Koronavirusrokotukset: Kunnat vastaavat koronavirusrokotusten järjestämisestä ja tiedottavat asukkailleen, missä rokotuksen voi ottaa. Vakavalle koronavirustaudille altistavia sydänsairauksia ovat esimerkiksi sydämen vajaatoiminta, keuhkosydänsairaus, keuhkoverenkierron sairaudet, sydänlihassairaudet ja sepelvaltimotauti. Yleistä tietoa koronavirusrokotuksista on koottu THL:n sivuille. Linkki THL:n sivulle koronavirusrokotuksista

Älä unohda liikuntaa. Säännöllinen liikunta tarjoaa terveyshyötyä myös sydämelle ja se tehostaa hengitystä luonnollisesti.

Ulkomaanmatkailu ennen tutkimus- tai hoitokäyntiä Sydänsairaalassa

Linkki: THL.fi / Matkustaminen ja koronaviruspandemia

Jos olet tulossa leikkaukseen ulkomaanmatkan jälkeen:

 • Varattua toimenpideaikaa voidaan joutua siirtämään omaehtoisen karanteenin vuoksi. Ota yhteyttä kutsukirjeessä mainittuun yksikköön ja kerro, jos olet omaehtoisessa karanteenissa suunniteltuna leikkaus- tai toimenpideaikana. Kerro missä maassa olet käynyt ja milloin olet palannut Suomeen.

Jos olet tulossa muulle vastaanottokäynnille ulkomaanmatkan jälkeen (esim. poliklinikka):

 • Voit tulla poliklinikkakäynnille, kunhan sinulla ei ole hengitystieinfektion oireita. Kerro vastaanotolle saapuessasi henkilökunnalle, että olet omaehtoisessa karanteenissa matkan vuoksi.
 • Käytä suu-nenäsuojainta jo matkustaessasi vastaanotolle.

Hämeenlinnan Sydänsairaalassa noudatamme mahdollista Kanta-Hämeen keskussairaalan ohjeistusta ulkomailta palaaville

Toimintaohjeet potilaiden läheisille

Potilaiden ja henkilökunnan hyvinvointi on meille tärkeintä. Koronavirustartunnalta suojautumiseksi noudata seuraavia ohjeita (päivitetty 14.12.2022):

 • Sairaalassa saa vierailla vain terveenä!
 • Ilmoittaudu aina ensin hoitoyksikön henkilökunnalle.
 • Käytä käsihuuhdetta kaikkialla tiloissamme. Voit käyttää myös maskia.
 • Pidä turvaetäisyys muihin potilaisiin ja henkilökuntaan.
 • Vältä turhaa liikkumista osaston ja sairaalan tiloissa.

Voit pitää yhteyttä läheiseesi myös puhelimitse. Matkapuhelimen käyttöä ei ole kielletty osastoillamme (poikkeuksena Tays Sydänsairaalan sydänteho).

Hämeenlinnan Sydänsairaalassa noudatamme Kanta-Hämeen keskussairaalan ohjeistusta vierailijoille

Sydänsairaala Novassa Jyväskylässä noudatamme Keski-Suomen Sairaala Novan ohjeistusta vierailijoille