array(1) { [0]=> string(6) "mobile" }

Koronavirustilanteeseen (COVID-19) varautuminen Sydänsairaassa

Sydänsairaalassa noudatamme Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja muiden viranomaisten ohjeistuksia koronavirustartuntaa (COVID-19) epäiltäessä. Seuraamme aktiivisesti asiantuntija-arvioita tilanteesta.

Toimintaohjeet

Toistaiseksi koronavirustilanne ei vaikuta potilaiden hoitoon Sydänsairaalassa.

 • Määrätyt sydän- ja verenpainelääkkeet tulee syödä normaalisti, vaikka epäiltäisiin virustartuntaa.
 • Olemme puhelimitse yhteydessä, jos varattuun toimenpide- tai vastaanottoaikaasi tulee muutoksia. Oman puhelinnumeron voi tarkistaa ja tarvittaessa lisätä OmaTays-palvelussa osoitteessa www.omatays.fi
 • Älä jätä sydäntäsi hoitamatta! Äkillisen rintakivun tai hengenahdistuksen syy on tutkittava nopeasti. Vakavassa tilanteessa, kuten kovan rintakivun ilmaantuessa, pitää soittaa hätänumeroon 112. Tietoa sepelvaltimon tukkeutuman aiheuttamista oireista
 • Sydänsairaalaan ei saa tulla, mikäli sinulla on hengitystieinfektion oireita tai olet altistunut koronavirukselle ja sinut on tämän vuoksi määrätty eristykseen/karanteeniin. Edellä mainituissa tilanteissa soita kutsukirjeessä ilmoitettuun numeroon.
 • Työssäkäyvät Sydänsairaalan asiakkaat, jotka kuuluvat koronaviruksen riskiryhmään: Jos työssäkäynti huolestuttaa mahdollisen virustartunnan takia, ota yhteyttä omaan työnantajaasi ja/tai työterveyshuoltoon. Sydänsairaalan poliklinikat eivät kirjoita todistuksia esimerkiksi etätyötä varten.

Älä unohda liikuntaa. Säännöllinen liikunta tarjoaa terveyshyötyä myös sydämelle ja se tehostaa hengitystä luonnollisesti.

Ulkomaanmatkailu ennen tutkimus- tai hoitokäyntiä Sydänsairaalassa

Koronavirustilanteen vuoksi suosittelemme välttämään ulkomaanmatkailua. Ulkomailta palaaville suosittelemme 14 vuorokauden mittaista omaehtoista karanteenia. Suojaamme tällä menettelyllä myös henkilökuntaamme ja muita potilaitamme mahdolliselta koronavirustartunnalta.

Jos sinulle on varattu tutkimus- tai vastaanottoaika karanteenin aikana, ota huomioon seuraavat asiat:

Jos olet tulossa leikkaukseen ulkomaanmatkan jälkeen:

 • Varattua toimenpideaikaa voidaan joutua siirtämään omaehtoisen karanteenin vuoksi. Ota yhteyttä kutsukirjeessä mainittuun yksikköön ja kerro, missä maassa olet käynyt ja milloin olet palannut Suomeen.

Jos olet tulossa muulle vastaanottokäynnille ulkomaanmatkan jälkeen (esim. poliklinikka):

 • Ota yhteyttä kutsukirjeessä mainittuun yksikköön ja kerro, missä maassa olet käynyt ja milloin olet palannut Suomeen. Vastaanottokäynti joudutaan mahdollisesti siirtämään tai käynti voidaan joissain tapauksissa muuttaa etävastaanotoksi.
 • Jos vastaanottoaikaasi ei siirretä, ota mukaasi Sydänsairaalaan suu-nenäsuojain, jonka voit ostaa esimerkiksi kaupasta tai apteekista (yksinkertainen maski riittää). Käytä suojainta jo matkustaessasi vastaanotolle. Kun ilmoittaudut tai saavut vastaanotolle, kerro henkilökunnalle ulkomaanmatkastasi. Vältä muuta liikkumista sairaalan tiloissa. Jos suojain unohtuu, saat sellaisen Sydänsairaalasta.

Hämeenlinnan Sydänsairaalassa noudatamme mahdollista Kanta-Hämeen keskussairaalan ohjeistusta ulkomailta palaaville

Toimintaohjeet potilaiden läheisille

Potilaiden ja henkilökunnan hyvinvointi on meille tärkeintä. Koronavirustartunnalta suojautumiseksi potilaiden läheisten vierailut Sydänsairaalassa on sallittu seuraavilla rajoituksilla:

 • Vierailijalla ei saa olla lieviäkään hengitysinfektion oireita (esim. nenän tukkoisuus ja vuoto, kurkkukipu ja/tai yskä).
 • Vierailulle ei saa tulla, jos vierailija on palannut kahden viikon sisällä ulkomailta tai on muusta syystä asetettu eristykseen tai karanteeniin.
 • Yhden potilaan luona saa olla samaan aikaan enintään kaksi (2) vierailijaa. Suositeltu vierailun kesto on korkeintaan 30 minuuttia.
 • Vierailijan tulee käyttää käsihuuhdetta 1) sairaalaan tullessa, 2) osastolle tullessa ja 3) potilashuoneeseen tullessa sekä sieltä poistuessa.
 • Pidä turvallinen etäisyys muihin potilaisiin ja henkilökuntaan.

Voit pitää yhteyttä läheiseesi myös puhelimitse. Matkapuhelimen käyttöä ei ole kielletty osastoillamme.

Hämeenlinnan Sydänsairaalassa noudatamme Kanta-Hämeen keskussairaalan ohjeistusta vierailijoille

Sydänsairaalan järjestämät tilaisuudet

Valtakunnallisesta koronavirustilanteesta johtuen olemme peruneet toistaiseksi kaikki Sydänsairaalan potilaiden ryhmäohjaus- ja kokoontumistilaisuudet, kuten ensitieto- ja sopeutumisvalmennuskurssit. Myös vertaistukipalvelu on tauolla. Potilaiden ja henkilökunnan hyvinvointi on meille tärkeintä. Pahoittelemme peruuntumisista aiheutuvaa vaivaa.