Leenan jännitys unohtui Sydänsairaalan hoidossa

”Tuli heti olo, että nyt olen oikeassa paikassa”

Tyylikonsultti Leena Sarvi, 55, ei uskonut pienen värinän sydämessään olevan mitään vakavaa. Viime syksynä hän jäi rysän päältä kiinni, kun solisluuleikkauksessa todettiin yllättäen eteisvärinä eli flimmeri.

Marraskuun alussa Leena Sarvi oli Peijaksen sairaalassa poistattamassa vasemmasta solisluustaan koukkulevyä. Ennen leikkausta Leenalta kysyttiin, onko hän hermostunut, kun pulssi oli hieman epätasainen. Omasta mielestään hänellä ei ollut kuitenkaan mitenkään erikoinen olo. Silti epäilys vakavammasta oli jo herännyt.

– Leikkauspöydällä havaittiin, että minulla on eteisvärinä eli flimmeri päällä. Jäin niin sanotusti rysän päältä kiinni. Jouduin yöpymään sairaalassa, vaikka alunperin minun olisi pitänyt päästä samana päivänä pois, Leena kertoo.

Eteisvärinä voi olla myös täysin oireeton vaiva. Se ei kuitenkaan parane itsestään. Sairaalasta päästyään Leena menikin tapaamaan lääkäriystäväänsä Mika Kettulaa, joka oli ehdottomasti sitä mieltä, että rytminsiirtoa tulee harkita. Hän kirjoitti lähetteen Helsingin Sydänsairaalaan, jonne Leena pääsi käyttämällä potilaan valinnanvapautta.

– Ei mennyt kauaa, kun Sydänsairaalalta tuli yhteydenotto ja kutsu konsultaatioon. Konsultaatiossa otettiin sydänfilmi ja ultrattiin sydän ja sieltä sai selkeän toimintasuunnitelman heti. Terveyteni vuoksi rytminsiirto olisi edessä, Leena kuvailee.

Operaatio helpotti oloa

Leenan rytmi siirrettiin helmikuun alussa 2017. Operaatio oli tarpeen: Rytminsiirron jälkeen Leenan olo on ollut huomattavasti parempi.

– Sydän on pysynyt rytmissä. Kontrolliultrassa Risto Jussila totesi, että hiippaläpän vuoto näyttää paljon paremmalta. Operaatio olikin tarpeen ja onnistui erinomaisesti: rytmi palautui siististi ja kerta heittämällä.

Vaikka rytminsiirto onnistui, ei Leenan eteisvärinän hoito ole vielä loppunut. Hän on tällä hetkellä menossa Tampereen Sydänsairaalaan seuraavaan operaatioon, katetriablaatioon.

Sydänsairaala sopii yrittäjän sydämelle

Leenalle jäi rytminsiirrosta mukavat muistot. Positiivinen kuva Helsingin Sydänsairaalasta alkoi muodostua itse asiassa jo heti parkkipaikalla.

– Ensimmäinen iso plussa oli se, että siellä oli parkkipaikkoja! Sairaalan sijainti oli hyvä ja sinne oli todella helppo mennä.

Hyvä tunnelma välittyi myös odotushuoneessa istuessa. Leenan lääkäri Risto Jussila saatteli juuri edellisen potilaan neuvontapisteen kautta ulos, ja potilaana ollut rouva oli ollut erittäin tyytyväisen ja kiitollisen oloinen.

– Tuli heti sellainen olo, että nyt olen oikeassa paikassa. Et ole vain nimi tai sotu, vaan potilas josta välitetään.