Hoitopaikan valinnanvapaus nopeutti hoitoon pääsyä

Sydänsairaalan asiakas kotonaan

”Olisinpa heti saanut tietoa valinnanvapaudesta lääkäriltäni.”

Helsinkiläinen Heikki Savolainen, 28, oli kärsinyt jo pidempään häiritsevästä yläraajan puutumis- ja väsymisoireilusta. Heikki sairastui lopulta äkilliseen solislaskimotukokseen, joka hoidettiin menestyksekkäästi kotikaupungissa. Edessä oli kuitenkin vielä leikkaus.

Alkuvuodesta 2018 Heikki oli huolestunut, kun vasenta kättä alkoi särkeä ja toisinaan se kramppasi. Käsi turposi hieman ja yläraajan laskimot pullistuivat korostuneesti. Ennen laskimotukokseen sairastumista puutumisoireilu oli vaivannut aina kun kättä joutui pitämään pitkään kohoasennossa, erityisesti kuntosalilla. Vasen käsi puutui enemmän kuin oikea, ja kädet uupuivat rasituksessa. Fysioterapia ja omat harjoitteet eivät tuoneet helpotusta oireisiin.

Ultraäänitutkimuksessa selvisi, että solislaskimoon oli kehittynyt tukkiva veritulppa. Tukos hoidettiin ja ahtaumakohtaa avarrettiin pallolaajennuksella. Heikille kerrottiin, että vaiva saattaisi vaatia leikkaushoitoa: käden ollessa yläasennossa solislaskimo puristui edelleen kiinni altistaen suonen seinämän vaurioitumiselle ja siten uudelle tukokselle. Koska käsi oireili edelleen rasituksessa ja tukoksen uusiutumisriski oli olemassa, Heikki joutuisi käyttämään tukoksen uusiutumista ehkäisevää hyytymisenestolääkitystä.

Jatkotutkimuksissa oireiden syyksi paljastui rintakehän yläaukeaman oireyhtymä TOS (thoracic outlet syndrome). TOS-oireyhtymä syntyy hermopunoksen, laskimon tai valtimon pinnetilan seurauksena, ja haitta voi vaihdella puutumis- ja särkyoireista aina äkilliseen verisuonitukokseen. Pinnetila syntyy ensimmäisen kylkiluun ja siihen kiinnittyvien pehmytkudosrakenteiden aiheuttamana. Heikin tapauksessa kyseessä oli erityisesti solislaskimon mutta myös hermopunoksen pinnetila, joka on yhdistelmänä harvinaisempi.

Kiireettömään hoitoon myös kotikaupungin ulkopuolelle

Heikillä ei ollut varmaa tietoa, milloin leikkaukseen pääsee. Useamman kuukauden odottamisen jälkeen Heikki kuuli lääkärituttavaltaan hoitopaikan valinnanvapaudesta. Hoitopaikan valinnanvapaus antaa potilaalle mahdollisuuden valita julkisen erityissairaanhoidon hoitopaikan kaikkialta Suomesta.

Kotikaupungin sairaalassa jälkihoitona tarvittava leikkaus olisi ollut mahdollinen vasta useamman kuukauden kuluttua, joten Heikki pyysi työterveyslääkäriltä lähetteen Tays Sydänsairaalaan.

– En ollut kuullut valinnanvapaudesta aikaisemmin. Oli yllätys, että voin saada hoitoa muuallakin kuin kotikaupungissani. Kun kuulin, että Tampereella pääsee nopeasti hoitoon, en epäröinyt pyytää lähetettä työterveyslääkäriltäni, Heikki kertoo.

Koska nopea leikkaushoito koettiin tärkeäksi, Heikki pääsi Tampereen Sydänsairaalaan jo kuukauden kuluttua lähetteen antamisesta. Leikkauksessa laskimon pinnetila hoidettiin poistamalla laskimoa ahtauttava ensimmäinen kylkiluu sekä kylkiluun ja solisluun välistä nivelsidettä lyhyestä viillosta kainalon kautta. Leikkauksessa todettiin myös hermopunoksen pinnetila, joka vapautettiin samassa yhteydessä.

Potilashotelli helpottaa hoitoon saapumista

Heikki saapui Tampereen Sydänsairaalaan leikkausta edeltävänä päivänä ja yöpyi Norlandia Tampere -potilashotellissa, joka sijaitsee aivan Sydänsairaalan välittömässä läheisyydessä Tays keskussairaalan alueella.

– Oli mukavaa, ettei tarvinnut olla yötä sairaalassa ennen leikkausta. Potilashotelli oli todella toimiva ja minulle hyvä vaihtoehto, sillä en tarvinnut erityistä hoitoa ja pystyin hoitamaan syömiset ja pukemiset itse, kuvailee Heikki.

Myös Sydänsairaalan tilat ja henkilökunta saavat Heikiltä kiitosta.

– Ensimmäisenä huomioni kiinnittivät hienot ja siistit tilat ja se, että ensimmäinen kerros ei ole lainkaan sairaalamainen, vaan todella viihtyisä. Henkilökunta oli hyvin ystävällistä ja huomioivaa.

Leikkauksen jälkeen Heikki jäi osastolle muutamaksi päiväksi. Kun kotiutuminen koitti, Heikki sai lääkäriltä vastaukset häntä askarruttaviin asioihin.

Hoidon suunnittelu ja toteutus tehokasta potilaan näkökulmasta

Leikkauksen jälkeen Heikki on käynyt Tampereen Sydänsairaalassa seurantatutkimuksissa. Sairastetun tukoksen arpeuttamaa laskimoa on kahdesti hoidettu täydentävillä pallolaajennuksilla ja suonen auki pitämiseksi on asennettu stentti. Viimeinen kontrolli on tulossa vuoden kuluttua ja hyytymistä estävä lääkitys on voitu lopettaa. Paraneminen jatkuu vielä, mutta käsi tuntuu nyt paljon paremmalta.

Vaikka matkustamiseen kuluu aikaa, Heikki kokee, että Sydänsairaalan valinta on ollut sen arvoinen.

– Sydänsairaalassa seuranta on ollut erinomaista ja minut on minut huomioitu todella hyvin. Esimerkiksi kun sain seurantapuhelun kirurgilta, kerroin lievistä mutta edelleen jatkuvista oireistani ja sen perusteella seuraavaa seurantakäyntiä aikaistettiin. Pidempi matka hoitoon Helsingistä on huomioitu mukavasti siten, että eri hoitokäyntejä yhdistetään samalle päivälle. Hoidon suunnittelu ja toteutus on mielestäni tehokasta potilaan näkökulmasta, hän arvioi.

Julkisen terveydenhuollon hoitopaikan valinnanvapaus on monelle vielä tuntematon asia, vaikka se on ollut mahdollista jo vuodesta 2014 saakka.

– Jos olisin tiennyt, että joudun odottamaan leikkausta pidemmän aikaa kotikaupungissani, olisin heti pyytänyt lähetettä Sydänsairaalaan ja voittanut siten aikaa. Kunpa olisin heti saanut tietoa valinnanvapaudesta lääkäriltäni. Toisaalta parempi myöhään kuin ei milloinkaan, Heikki hymyilee.

Lue lisää

Hoitopaikan valinnanvapaus
Hoitoon pääsyn ajat
Näin toimii Norlandia Tampere -potilashotelli
Asiakkaidemme kokemuksia
TOS-toimenpidepotilaan fysioterapia