Sami sai uuden alun Sydänsairaalasta

Sami Taivainen koki Tays Sydänsairaalassa iloa ja välittämistä, vaikka tilanne ei ollut helppo. Sydänsairaalaan hakeutuu potilaita ympäri Suomea nyt, kun potilailla on mahdollisuus valita erikoissairaanhoidon hoitopaikkansa.

Tamperelaisen Sami Taivaisen aorttaläpän vuoto oli synnynnäinen vika, joka paheni vähitellen. Sydämessä havaittiin sivuääniä ensimmäisen kerran armeija-aikana, mutta leikkaushoito tuli ajankohtaiseksi vasta 42-vuotiaana. Taivainen kertoo, että ei huomannut olossaan poikkeusta vuosien aikana.

– Olen pystynyt aina käymään normaalisti töissä eikä olokaan ole ollut erityisen huono. Ehkä olin tottunut siihen, että hengästyn helposti ja olen hiukan väsynyt ja voimaton, Taivainen miettii.

Kun Taivainen sai lähetteen aortan korjausleikkaukseen Tays Sydänsairaalaan kesällä 2013, hänet yllätti pelko.

– Olin hiljattain menettänyt äitini ja jostain syystä jouduin törmäyskurssille leikkauksen kanssa. Alkoi jäytää ajatus, että mitä jos se ei onnistukaan. Kun olin käynyt tutustumassa ihmisiin ja paikkoihin, tuli helpotuksen tunne. Lääkärit ja hoitajat kuuntelivat aidosti ja osoittivat, että kaltaisiani on hoidettu onnistuneesti ennenkin. Vakuutuin, että minua hoitavat ammattilaiset, Taivainen kertoo.

Aortan korjausleikkaus onnistui hyvin, mutta toipuminen ei alkanut aivan käsikirjoituksen mukaan. Viiden päivän jälkeen Taivaiselle tehtiin uusi leikkaus, kun sydänpussiin oli kertynyt nestettä.

– Oli todella avuton olo, kun kuntoutuminen oli aloitettava alusta. Yksin en olisi jaksanut, mutta taas oli vieressä ihmisiä, jotka kuuntelivat. Osastolla oli turvallinen ja helppo olla, lämmin tunnelma ja äitihahmoja, jotka eivät vain siirrelleet sänkyjä, vaan katsoivat myös, että tyyny on hyvin, mies kuvaa.

Taivainen on toipunut hyvin, pystyy liikkumaan normaaliin tapaan ja on palannut myyjän työhönsä.