TAVI toi hyvän elämän takaisin

Irja, 84, sai takaisin oman hyvän elämänsä, kun hänen sydämensä aorttaläppä korjattiin TAVI-toimenpiteellä.

Irjan ensimmäiset sydänoireet alkoivat ilmetä jo reilu kymmenen vuotta sitten.

– Kävely oli hankalaa ja hengästyminen tuli pienistäkin ponnisteluista.

Rakkaat harrastukset kuten marjastaminen ja puutarhanhoito jäivät, ja ennusteet näyttivät aluksi synkiltä. Lääkärit kertoivat, että hoitoon on päästävä pian, sillä vuodenkin viivyttely voisi koitua kohtalokkaaksi.

Irjan hoitopaikaksi valikoitui Tays Sydänsairaala Tampereella. Sydänsairaalan jatkotutkimuksissa ilmeni, ettei perinteinen avosydänleikkaus olisi mahdollinen Irjan kohdalla, joten Irjan läppäsairaus päätettiin hoitaa TAVI-toimenpiteellä (TAVI transcatheter aortic valve implantation).

Toimenpiteessä uusi tekoläppä viedään paikalleen katetrin avulla, tavallisimmin reisivaltimon kautta. Tämä mahdollistaa toimenpiteen suorittamisen paikallispuudutuksessa potilaan ollessa hereillä. Mikäli toimenpide tehdään muiden reittien kautta, potilas nukutetaan.

– Kaikki on mennyt hienosti. Kiittäminen on etenkin Sydänsairaalan henkilökuntaa, joka piti minusta hyvää huolta. Nyt nautitaan elämästä, koskaan ei tiedä, mitä huominen tuo tullessaan.