Uudelle urapolulle terveellä sydämellä

Sydänsairaala - asiakkaidemme kokemuksia: Forssalainen Sami sai nopean avun Sydänsairaalasta kun sydämen läppävika ja sydämeen levinnyt bakteeri sairastutti vakavasti.

Sydämen läppävika ja sydämeen levinneen bakteerin yhdistelmä sairastutti Sami Norbäckin vakavasti. Sydänsairaalan huippuammattimaisen hoidon avulla sydän on nyt entistäkin ehompi.

Forssalainen Sami Norbäck, 47, oli uuden urapolun alussa, kun hän sairastui vakavasti. Lokakuussa 2017 oireilu alkoi sahaavana, korkeana 40 asteen kuumeena, jolle ei terveyskeskuksessa löytynyt heti syytä.

Laboratoriokokeilla voitiin poissulkea myyräkuume, mutta muiden oireiden puuttuessa ja kuumeen jatkuessa Sami passitettiin kiireellisesti jatkotutkimuksiin Forssan sairaalaan. Siellä tehdyssä veriviljelyssä huomattiin, että kyse oli sydämessä olevasta tulehduksesta.

Oli kiireellisen hoidon aika. Lääkäri ehdotti hoitopaikaksi joko Kanta-Hämeen keskussairaalaa Hämeenlinnassa tai Tampereen Sydänsairaalaa.

— Halusin valita Sydänsairaalan hoitopaikakseni isomman sairaalan parempien resurssien vuoksi, Sami kertoo.

Vielä saman päivän aikana Sami kiidätettiin Forssasta Tampereelle ambulanssilla ja otettiin välittömästi osastolle antibioottitiputukseen.

Sydämen sisäkalvon tulehdus oireiden syynä

Sydänsairaalassa selvisi, että rajun kuumeilun aiheuttajana oli endokardiitti eli sydänläpän ja sydämen sisäkalvon tulehdus. Aiemmin samana vuonna tehdystä hampaan juurihoidosta levinnyt bakteeri oli iskenyt läppävian vaivaamaan sydämeen. Läppävika oli todettu neljä vuotta aiemmin, mutta aikaisemmin oireettomana pysytellyt sairaus ei ollut vaatinut lääkehoitoa.

Kaksi päivää Sydänsairaalan osastolla oltuaan Samille tehtiin hampaan poisto ja hänet siirrettiin muutamaksi päiväksi infektio-osastolle, minkä jälkeen edessä oli sydänleikkaus. Leikkaus ei hermostuttanut Samia lainkaan.

— Jo kirurgin konsultaatiossa, jossa käytiin läpi vaihtoehtoisia leikkaustuloksia, tuli hyvä fiilis siitä, että voi luottaa itsensä ammattilaisten käsiin. Ennen leikkausta hoitajat mittasivat leposykettäni eikä syke ollut lainkaan koholla – niin rennoin mielin valmistauduin leikkaukseen, Sami kertoo.

Joulukuun alussa tehdyssä sydänleikkauksessa läppävika saatiin korjattua, vaikka aluksi näytti todennäköiseltä, että sydämeen jouduttaisiin asentamaan keinoläppä ja edessä olisi verenohennuslääkitys loppuelämäksi.

— On ensiarvoisen tärkeää, että oma läppä saatiin korjattua keinoläpän asennuksen sijaan, Sami sanoo.

Empaattinen henkilökunta potilaan tukena

Sydänsairaalassa Samiin teki vaikutuksen huippuammattimainen hoito.

— Sain Sydänsairaalassa viimeisen päälle hyvää hoitoa. Kaikki tehtiin minuutilleen ajallaan ja henkilökunnan kiireistä menoa katsellessa tuli välillä mieleen nostalginen Teho-osasto -sarja, Sami hymyilee.

Myös henkilökunnan myötäeläminen ja lämmin kanssakäyminen saa Samilta kiitosta.

— Kun heräsin leikkauksen jälkeen keskellä yötä, vieressäni oli hoitaja pitelemässä kädestä ja puhumassa rauhoittavasti. Sekä kirurgi että kotiuttava lääkäri olivat läsnä potilaalle. Omalta kannalta tunnelmaa kevensi myös se, että henkilökunnalla oli sopivasti pilkettä silmäkulmassa. Vaikka puhutaan vakavista asioista, kun terveydestä on kyse, ei kaiken tarvitse silti olla haudanvakavaa.

Jälkihoidossa tukena Sydänsairaalan lähikardiologiapalvelut

Sydänleikkauksen jälkeen Sami vietti yhden viikon Sydänsairaalassa, minkä jälkeen toipuminen jatkui ensin Forssan sairaalassa ja sitten kotihoidon tukemana. Kahdeksan kuukautta leikkauksen jälkeen kuntoutuminen on vielä kesken, mutta vointi on nyt hyvä. Hyvä peruskunto on auttanut toipumisessa ja kuntoilu on ollut osa arkea alusta saakka.

— Vaikka sairaalajakson jälkeen fyysinen kunto oli ihan nollassa, kotiutumisen jälkeen oli kauhea hinku lenkille. Oli hienoa päästä Rudi-koiran kanssa lenkille kuukausi leikkauksen jälkeen ja kahden kuukauden kuluttua aloin käydä salilla ja uimassa. Tämän vuoden loppuun otan vielä rauhassa ja alan sitten nostaa kuntoa kohti entistä tasoa, Sami kertoo.

Jälkikontrolli tehtiin Forssan sairaalassa, jossa Sydänsairaalan lähikardiologiapalvelut ovat olleet saatavilla tammikuusta 2018 alkaen.

— Potilaan kannalta on mukavaa ja sujuvampaa, että saman sairaalan henkilökunta on asialla sekä hoito- että kontrollivaiheessa, Sami tuumaa.

Uusi ura häämöttää nyt syksyllä, kun edessä on sosionomiopinnot Hämeenlinnassa. Sami suhtautuu tuleviin opintoihin innolla ja tieto siitä, että rinnassa sykkii nyt terve sydän, keventää mieltä.

— Haluan tätä kautta kiittää Tampereen Sydänsairaalan henkilökuntaa saamastani hoidosta. Voin suositella sitä hoitopaikkana 110-prosenttisesti.