array(1) { [0]=> string(6) "mobile" }

Koronavirustilanteeseen (COVID-19) varautuminen Sydänsairaassa

Sydänsairaalassa noudatamme Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja muiden viranomaisten ohjeistuksia koronavirustartuntaa (COVID-19) epäiltäessä. Seuraamme aktiivisesti asiantuntija-arvioita tilanteesta.

Toimintaohjeet

Toistaiseksi koronavirustilanne ei vaikuta potilaiden hoitoon Sydänsairaalassa. Mikäli sinulle on varattu kiireetön vastaanotto- tai toimenpideaika Sydänsairaalaan, otamme yhteyttä henkilökohtaisesti, mikäli varattu aika joudutaan siirtämään. Määrätyt sydän- ja verenpainelääkkeet tulee syödä normaalisti, vaikka epäiltäisiin virustartuntaa.

Puhelinta kannattaa seurata, sillä olemme puhelimitse yhteydessä, jos varattuun toimenpide- tai vastaanottoaikaasi tulee muutoksia. Oman puhelinnumeron voi tarkistaa ja tarvittaessa lisätä OmaTays-palvelussa osoitteessa www.omatays.fi. Mikäli sydänoireesi vaikeutuvat hoitokäyntiä odottaessa, hakeudu tarvittaessa päivystykseen.

Älä jätä sydäntäsi hoitamatta! Äkillisen rintakivun tai hengenahdistuksen syy on tutkittava nopeasti. Vakavassa tilanteessa, kuten kovan rintakivun ilmaantuessa, pitää soittaa hätänumeroon 112. Tietoa sepelvaltimon tukkeutuman aiheuttamista oireista

Yli 70-vuotiaat voivat edelleen tulla Sydänsairaalaan vastaanotoille ja toimenpiteisiin, jos heillä ei ole hengitystieinfektion oireita tai he eivät ole tulleet ulkomailta kahden viikon sisällä. Esimerkiksi laboratoriokokeissa tai jo varatuilla vastaanotoilla saa käydä. Käynneillä kannattaa muistaa hyvä käsihygienia ja pitää välimatkaa muihin potilaisiin. Koronavirukselle altistumisen takia karanteeniin/eristykseen määrätyt henkilöt eivät saa tulla sairaalaan kiireettömään hoitoon.

Sydänsairaalaan ei saa tulla, mikäli sinulla on hengitystieinfektion oireita, olet tullut ulkomailta kahden viikon sisällä tai olet altistunut koronavirukselle ja sinut on tämän vuoksi määrätty eristykseen/karanteeniin. Edellä mainituissa tilanteissa soita kutsukirjeessä ilmoitettuun numeroon.

Työssäkäyvät Sydänsairaalan asiakkaat, jotka kuuluvat koronaviruksen riskiryhmään: Jos työssäkäynti huolestuttaa mahdollisen virustartunnan takia, ota yhteyttä omaan työnantajaasi ja/tai työterveyshuoltoon. Sydänsairaalan poliklinikat eivät kirjoita todistuksia esimerkiksi etätyötä varten.

Älä unohda liikuntaa. Säännöllinen liikunta tarjoaa terveyshyötyä myös sydämelle ja se tehostaa hengitystä luonnollisesti.

Toimintaohjeet potilaiden läheisille

Potilaiden ja henkilökunnan hyvinvointi on meille tärkeintä. Noudatamme viranomaisten ohjeita koronavirustartunnalta suojautumiseen.

  • Potilaiden läheisten vierailut Sydänsairaalassa on kielletty toistaiseksi.
  • Voit pitää yhteyttä läheiseesi puhelimitse. Matkapuhelimen käyttöä ei ole kielletty osastoillamme.
  • Kriittisesti sairaiden potilaiden läheiset: vierailun järjestämiseksi ota etukäteen yhteyttä osastolle (korkeintaan 2 aikuista kerralla, lasten vierailut on kielletty). Jos vierailijalla on hengitystieinfektion oireita, hän on saapunut ulkomailta kahden viikon sisällä tai hän on altistunut koronavirukselle ja tämän vuoksi asetettu eristykseen, vierailu Sydänsairaalassa on kielletty.

Sydänsairaalan järjestämät tilaisuudet

Valtakunnallisesta koronavirustilanteesta johtuen olemme peruneet toistaiseksi kaikki Sydänsairaalan potilaiden ryhmäohjaus- ja kokoontumistilaisuudet, kuten ensitieto- ja sopeutumisvalmennuskurssit. Myös vertaistukipalvelu on tauolla. Potilaiden ja henkilökunnan hyvinvointi on meille tärkeintä. Pahoittelemme peruuntumisista aiheutuvaa vaivaa.