Harvinaiset sydänsairaudet ja fysioterapia
Sydänlihassairaudet, kuten kardiomyopatiat, kuuluvat harvinaisten sydänsairauksien joukkoon. Tulehduksellisiin harvinaisiin sydänsairauksiin kuuluu muun muassa sydänsarkoidoosi. Harvinaisiin sydänsairauksiin kuuluvat myös muun muassa perinnölliset rytmihäiriösairaudet ja akuutit tulehdukselliset sydänsairaudet. Yhteistä näille sairauksille on se, että ne aiheuttavat muutosta ja haittaa sydänlihaksen rakenteeseen, kokoon ja toimintaan sekä sähköiseen järjestelmään. Harvinaiset sydänsairaudet vaativat aina hoitoa ja seurantaa.
Harvinaista sydänsairautta sairastavan potilaan fysioterapian suuntaviivoja määrittelevät paljolti mahdolliset sähköisen toiminnan häiriöt ja muutokset sekä sydämen vajaatoiminnan oireet. Näin olleen fysioterapia suunnitellaan aina yksilöllisen tilanteen mukaan.
Liikunta on tärkeä osa potilaan omahoitoa. Akuutin tilanteen väistyttyä liikkeellelähtö edistää toipumista, liikkuminen on lääkettä jo sairaalassa. Liikkumista lisätään vähitellen kuntoutumisen edetessä. Tärkeää on löytää rohkeus ja motivaatio liikkumiseen jo sairaalavaiheessa.
Sairaalassa fysioterapeutti arvioi potilaan suorituskykyä, ohjaa tilanteeseen sopivaa liikkumista ja antaa ohjeita siihen, kuinka toimia kotiuduttua.
Sydänsairausdiagnoosi on potilaalle usein uusi asia ja hänen tulee saada ohjeita myös toipilasajan jälkeiseen aikaan omahoidon toteutumiseksi. Vaikka sairausdiagnoosi ei olisikaan uusi, on omahoitoasioita tärkeää kerrata. Osa potilaista tarvitsee lisäohjausta vielä sairaalavaiheen jälkeen joko omassa terveyskeskuksessa tai Sydänsairaalan poliklinikalla.