Seksuaalineuvonta

Meille kaikille seksuaalisuus on läsnä jollain tavalla koko elämämme ajan, ja on tärkeää, että seksuaalisuudesta voidaan puhua avoimesti ja saada asiallista tietoa seksuaalisuuteen liittyen.

Seksuaalineuvonta on yleensä 1 – 5 kertaa tapahtuvaa yksilöllistä, tavoitteellista ja vuorovaikutuksellista seksuaalisuuteen ja seksuaaliterveyteen liittyvien ongelmien ja asioiden käsittelyä.

Sydänsairaus ja muut erilaiset sairaudet ja niihin liittyvät hoidot voivat aiheuttaa muutoksia seksuaaliterveydessä. Näistä seksuaalisuuteen liittyvistä asioista on lupa puhua ja kysyä. Seksuaalineuvojan vastaanotolle voi tulla yksin tai kumppanin kanssa puhumaan seksuaalisuuteen liittyvistä kysymyksistä.

Vastaanotolle voidaan tulla esimerkiksi seuraavista syistä:

  • Seksuaalinen haluttomuus
  • Itsetuntoon ja kehonkuvaan tai seksuaaliseen suuntautumiseen liittyvät pulmat
  • Eri elämäntilanteisiin liittyvät seksuaalielämän haasteet
  • Sairauksien hoitoon liittyvien toimenpiteiden ja lääkitysten vaikutukset seksuaalisuuteen ja seksielämään.

Seksuaalisia häiriöitä voi olla kiihottumisvaikeudet, erektio- ja siemensyöksyhäiriöt (esim. herkkä tai viivästynyt siemensyöksy), yhdyntäkivut tai orgasmivaikeudet. Seksuaalineuvonnassa voidaan käydä asiat ohjauksellisesti läpi esimerkiksi sydänsairaus ja seksuaalisuus aiheesta tai syventyä tarkemmin asiakaslähtöisesti seksuaalisuuteen liittyviin kysymyksiin.

Voit katsoa sinulle sopivan ajan verkkoajanvarauksen kautta tai soittamalla arkisin klo 8-18 Sydänsairaalan numeroon 050 573 6875.
Tapaamiset ja keskustelut ovat aina luottamuksellisia.

”Olen Eveliina Keskinen, sairaanhoitaja ja auktorisoitu seksuaalineuvoja TAYS Sydänsairaalassa.

Sairaanhoitajana toimin sydänvalvonnassa ja kokemusta minulla on sydänten parissa kardiologisena sairaanhoitajana kohta 10 vuoden ajalta ja muuten hoitotyöstä 2000 luvun alusta.

Seksuaalineuvojaksi olen valmistunut vuonna 2011 ja olen Suomen Seksologisen seuran jäsen.

Seksuaalineuvojana tapaan sydänsairaita potilaita heidän hoitojaksollaan, annan heille tietoa sydänsairauden ja siihen liittyvien toimenpiteiden ja lääkitysten vaikutuksista seksuaalisuuteen. 

Lisäksi käsittelen potilaiden kanssa muita seksuaalisuuteen liittyviä kysymyksiä kuten esimerkiksi seksuaalitoimintojen häiriöitä. Olen myös kouluttanut hoitotyön ammattilaisia ja luennoinut aiheesta ’Sydänsairaus ja seksuaalisuus’ sydänsairaille ihmisille.”