TAVI-toimenpide

Toimenpidesalissa karduiologit ja hoitajat tekevät toimenpidettä suojavarusteissa. Toimenpidettä seurataan isolta näyttöruudulta.

TAVI-toimenpiteessä ahtautunut sydämen aorttaläppä korvataan katetriteitse laitettavalla tekoläpällä.

Aorttaläppä sijaitsee sydämen vasemman kammion ja elimistön suurimman valtimon eli aortan välissä. Kun aorttaläppä kalkkeutuu, läpän avautumisaukko ahtautuu vähitellen, jolloin veren virtaus kammiosta aorttaan vaikeutuu.

Vaikea-asteisen ja oireita aiheuttavan aorttaläpän ahtauman ennuste ilman hoitoa on huono. Tähän sairauteen ei valitettavasti ole tehokasta lääkehoitoa. Tekoläpän asennus on aiheellinen, kun vaikeaan läppävikaan liittyy oireita tai kun sydänlääkäri toteaa merkkejä sydämen merkittävästä kuormittumisesta. Toimenpiteellä voidaan tehokkaasti lievittää potilaan oireita ja myös parantaa ennustetta.

Mikä on TAVI-toimenpide?

Katetrin avulla tehtävästä aorttatekoläpän asennuksesta käytetään nimitystä TAVI-toimenpide. Se on lyhenne toimenpidettä kuvaavasta englanninkielisistä termistä (transcatheter aortic valve implantation). Perinteisesti tekoläppä on asennettu avosydänkirurgisessa leikkauksessa, mutta viimeisten yli kymmenen vuoden aikana yhä useammin katetrin avulla tehtävässä toimenpiteessä. Katetrilla tehty toimenpide ei ole potilaalle yhtä raskas ja siitä toipuu nopeammin.

TAVI-tekoläppä on tehty metallisesta lieriömäisestä rungosta, eli stentistä, ja sen sisälle kiinnitetyistä läppäliuskoista. TAVI-läppiä on olemassa useita erilaisia, ja jokaiselle potilaalle valitaan sopiva läppä yksilöllisesti.

Kaikkiin kajoaviin toimenpiteisiin liittyy luonnollisesti komplikaatioiden riski. TAVI-toimenpiteen vakavimmat riskit ovat aivohalvaus, valtimoverisuonen vaurio tai verenvuoto. Näiden riskien todennäköisyys on muutaman prosentin luokkaa. Uusi läppä voi myös aiheuttaa häiriöitä sydämen omaan sähköratajärjestelmään, ja siksi osalle potilaista joudutaan TAVI-toimenpiteen jälkeen asentamaan pysyvä sydämentahdistin. Toimenpideriskejä on voitu vähentää uusimmalla teknologialla ja toimenpiteen huolellisella suunnittelulla.

Toimenpiteessä

Toimenpideaamuna saat tarvittavat lääkkeet Sydänsairaalan toimenpideosastolla. Anestesialääkäri laittaa sinulle kanyylit lääkkeiden annostusta ja verenpaineen seuraamista varten. TAVI-toimenpide tehdään yleensä paikallispuudutuksessa eli sinua ei nukuteta. Vointiasi seurataan tarkasti koko toimenpiteen ajan. Saat kipulääkettä ja kasvoillesi laitetaan happimaski. Voit kertoa tuntemuksistasi hoitajalle ja lääkärille koko toimenpiteen ajan.

Uusi läppä viedään paikoilleen sydämeesi verisuonta pitkin katetrilla johdinvaijerin avulla. Läppä on supussa katetrissa ja se avataan paikalleen vasta vanhan, kalkkeutuneen läpän sisällä. Kun uusi läppä asennetaan, sinulla voi olla hetkellisesti huono olo. Vanha läppä saa jäädä paikoilleen, se ei haittaa uuden läpän toimintaa.

Uusi läppä alkaa toimia heti. Lääkäri varmistaa ultraäänellä ja röntgentutkimuksella, että läppä toimii niin kuin pitääkin. Sen jälkeen lääkäri voi sulkea katetrin kulkureitit rannevaltimossa ja reisivaltimossa.

Kun uusi läppä on asennettu, sinut siirretään osastolle toipumaan. Vuodelepo selinmakuulla jatkuu vielä toimenpiteen jälkeen muutaman tunnin ajan. Sairaalan potilaspaikat ovat lähellä hoitajia, joten seuraamme vointiasi ja voit olla turvallisin mielin. Kun vointisi sen sallii, pääset taas jalkeille ja osa kanyyleista poistetaan.

Toimenpiteestä toipuminen

Kun pääset sairaalasta kotiin, nivusen on annettava parantua kunnolla. Paraneminen vie noin viikon ajan. Lääkitykseen saattaa tulla muutoksia, jotka käydään läpi kotiutuessasi sairaalasta.

Toipumisaikanasi voit tehdä arkiaskareita normaalisti, myös pihalla ja puutarhassa. Voit myös kävellä ja jumpata kevyesti esimerkiksi pienillä käsipainoilla. Kun pystyt jälleen liikkumaan normaalisti, muista pitää kuntoa yllä. Liikunta tekee sydämelle hyvää. Huolehdi myös monipuolisesta ruokavaliosta. Riittävä energian ja nesteen saanti edistävät toipumista ja kuntoutumista.

Sydäntilanne ja uuden läpän toiminta kontrolloidaan sydänpoliklinikalla ja seuranta jatkuu säännöllisesti potilaan yksilölliset tarpeet huomioiden.