Luonto kuntosalina
Olemme etuoikeutettuja, sillä meillä on mitä ihanin luonto, jossa liikkua. Luonto on ilmaista pääomaa, jota todella kannattaa hyödyntää.
Säännöllinen liikunta oikein toteutettuna aiheuttaa terveyshyötyjä – niin terveille kuin sairaille. Fyysisten terveyshyötyjen lisäksi liikunta ja erityisesti liikkuminen luonnossa aiheuttavat myös mielihyvää. Aistit heräävät, mieli virkistyy ja saa tilaa luoville ajatuksille ja hallitsee arjen tuomia stressitekijöitäkin paremmin.
Terveysliikuntasuosituksen täyttääkseen tulee liikkua viikossa vähintään tunti ja vartti rasittavasti tai tuplat reippaasti. Lisäksi tulee harjoittaa pari-kolme kertaa viikossa lihaskuntoaan, ja erityisesti ikääntyvien myös tasapainoaan kaatumisten ehkäisemiseksi (UKK-instituutti). Myös sydänsairaalla on lupa liikkua, toki sairautensa asettamissa raameissa. Nämä tavoitteet ja paljon enemmänkin on helposti saavutettavissa luonnossa liikkuen.
Kestävyyttä, lihaskuntoa, tasapainoa
Luonnossa voi taatusti tehdä tehokastakin harjoittelua, tai valita rauhallisemman tahdin – fiiliksen ja oman kuntonsa mukaan. Luonnossa kunto kohoaa monesti kuin huomaamatta ja kilotkin saavat kyytiä. Voit harjoittaa niin kestävyys- kuin lihaskuntoa luonnossa, tasapaino harjoittuu myös tehokkaasti vaihtelevissa puitteissa. Tehokasta harjoittelua voit toteuttaa kehon oma paino vastuksena, mutta on mahdollista myös ottaa vastusta harjoitteluun luonnosta löytyvien esteiden ja taakkojen avulla.
Kunnon kohentaminen luonnossakin vaatii pitkäjänteisyyttä, mutta jo muutamien viikkojen säännöllisellä harjoittelulla saavuttaa tuloksia. Parhaiten tuloksia näkee muutaman kuukauden säännöllisen harjoittelun jälkeen. Kehittyminen vaatii harjoittelulta monipuolisuutta ja nousujohteisuutta: vaihtele siis liikkumispaikkoja sekä -maastoja. Pidennä myös harjoitteluaikaa ja intensiteettiä kunnon kohotessa.
Luonnossa liikkujankin tulee muistaa lämmitellä ja jäähdytellä, eikä akuutisti sairaana tai oireisena saa rehkiä.
Varusteet sään mukaan, palkintona ilmaiset eväät
Arki on tänä päivänä herkästi suorittamista, myös liikunnan osalta. Monen hektiseen elämänrytmiin se sopiikin hyvin. Lisäämällä arjen aktiivisuutta saisimme kuitenkin terveyshyötyjä ja säästäisimme aikaa. Luonnolla on paljon annettavaa, ilmaisia taidenäytöksiä maisemineen, tuoksuineen ja äänineen, elämyksiä ja luonnonantimia. Harva tulee kuntosalilta ilmaiset eväät mukanaan. Luonnosta voimme saada liikkumisen lomassa marjat, sienet ja kalat mukaan.
Niin kuin hyvin tiedämme, säät ovat meillä Suomessa vaihtelevia. Onneksi emme ole sokerista, joten pieni vesisade tai pakkanen ei ole esteenä ulkona liikkumiselle. Luonnossa liikkuminen ei ole vaatteista kiinni, toki hyvät jalkineet ja säänmukainen varustus on plussaa. Turvallisuustekijät on tärkeä ottaa huomioon liikuttaessa vaativissa olosuhteissa eikä sysimetsään kannata lähteä kertomatta siitä kenellekään.
Sydänsairaan on tärkeää pitää aina nitrot mukana eikä epävakaassa tilanteessa kovin haastavaan maastoon kannata lähteä. Muutenkin liikkumisympäristö tulee valita suhteessa omiin voimavaroihin.
Aikaa mielen ja kehon palautumiselle
Huomiota kannattaa kiinnittää kunnolliseen lämmittelyn ja jäähdyttelyyn ja kehonhuoltoon yleensäkin. On tärkeää antaa keholle ja mielelle aikaa myös palautua rasituksesta. Luonto tarjoaa rauhoittumiseen hyviä mahdollisuuksia.
Anna luonnolle mahdollisuus, luomoudu luonnosta! Koe luonto eri vuodenaikoina. Luonnossa on hienoa liikkua yksin ja antaa ajatusten virrata – ja toisaalta kokea liikkumisen ilo yhdessä perheen ja ystävien kanssa.
Teksti: Heidi Mahrberg, fysioterapeutti, Tays Sydänsairaala