Hyvä ja mielekäs arki

Sepelvaltimotaudista huolimatta voit tehdä samoja asioita kuin ennenkin, sydämesi huomioon ottaen. Muista nauttia elämästä: sairaudesta ei tarvitse tulla arkea tai harrastuksia rajoittava tekijä.

Uni ja lepo

Säännöllinen unirytmi ja riittävä unen määrä ovat tärkeitä terveyden ja hyvinvoinnin kannalta. Hyvä uni palauttaa elimistöä päivän rasituksista, edistää oppimista ja muistamista. Kiinnitä huomiota siis riittävään lepoon ja palautumiseen.

Sydän.fi: Riittavästi unta ja lepoa

Seksuaalisuus ja seksi

Seksuaalisuus kuuluu niin yksin eläjille kuin parisuhteessa oleville. Parhaimmillaan seksuaalisuus on meille voimavara.

Seksuaalisuus on osa ihmisen persoonallisuuta ja se ei katoa sairastumisen tai ikääntymisen myötä, mutta voi muuttaa merkitystään. Seksuaaliseen aktiivisuuteen liittyvä rasitus on turvallista, jos pystyt nousemaan kaksi kerrosta portaita ilman hengenahdistusta tai rintakipua ja itsestä tuntuu, että olet valmis seksiin.

Sepelvaltimotauti itsessään tai siihen käytetty lääkehoito voivat aiheuttaa seksuaalitoiminnan häiriötä sekä miehille että naisille. Nämä voivat esiintyä muun muassa seksuaalisena haluttomuutena, erektiohäiriönä tai limakalvojen kuivuutena. Näistä seksuaalisuuteen liittyvistä asioista on lupa kysyä ja puhua. Sydänsairaalan henkilökunta vastaa mielellään mieltä askarruttaviin kysymyksiin ja järjestää sinulle halutetessasi ajan seksuaalineuvojan vastaanotolle. Seksuaalineuvojan kanssa on mahdollisuus keskustella yksin tai voit ottaa kumppanin mukaan.

Seksuaalineuvoja on kouluttautunut seksologian erikoiskoulutuksessa. Koulutuksen myötä hän osaa kohdata erilaisia seksuaalisuuteen liittyviä kysymyksiä ja antaa tietoa sydänsairauden ja siihen liittyvien hoitojen vaikutuksista seksuaalisuuteen.

Voit ottaa yhteyttä myös puhelimitse p. 03 311 69239 ja 03 311 66165 tai lähettää sähköpostia osoitteeseen seksuaalineuvonta@sydansairaala.fi.

Saunominen

Saunomista pidetään rentouttavana ja terveellisenä. Kohtuullinen saunominen sopii hyvin sydänpotilaalle, se parantaa verenkiertoa, alentaa verenpainetta ja laajentaa verisuonia.

Ota löylyt maltillisest, saunan sopiva lämpötila on 60-80 astetta. Älä ota saunaan mennessäsi nitroa, poista kaikki lääkelaastarit saunomisen ajaksi ja ota verenpainelääkkeesi vasta saunomisen jälkeen. Kuuntele kehoasi ja sauno vointisi mukaan.

Suun terveys

Suun terveydestä huolehtiminen kuuluu tärkeänä osana sepelvaltimotaudin omahoitoon. Hoitamattomissa hampaissa ja ikenissä saattaa piillä tulehdus, joka lisää sydäninfarktin ja läppätulehduksen vaaraa.

Sydän.fi: Hyvä suun terveys on osa sydänterveyden edistämistä

Hammaslääkärissä on suositeltavaa käydä vuoden välein. Tämä koskee myös tilanteita, mikäli sinulla on hammasproteesi tai -implantti. Hampaiden harjaaminen aamuin illoin sekä hammasvälien puhdistaminen ovat osa päivittäistä suun hoitoa.

Mieliala

Sairastuminen on usein yllättävä ja vaikea asia. Se voi herättää monenlaisia tunteita kuten vihaa, surua, turvattomuutta ja pelkoja. Nämä tunteet ovat luonnollisia ja normaaleja mielen reaktioita muuttuneen tilanteen takia. Älä kuitenkaan epäröi hakea ammattiapua tai vertaisryhmän tukea, jos koet tilanteen ylivoimaisena eivätkä omat voimavarasi enää riitä tilanteen hallitsemiseen. Ammattiapua voi hakea esimerkiksi oman terveyskeskuksen kautta.

Sydän.fi: Vertaistuki

Autolla ajaminen ja lentomatkustaminen

Vakaassa vaiheessa oleva sepelvaltimotauti ei ole este matkustamiselle. Suunnittele matkakohteesi ja matkustustapasi huolellisesti etukäteen ja keskustele tarvitaessa lääkärisi kanssa asiasta.

Sepelvaltimotaudilla tai sairastetulla sydäninfarktilla voi olla vaikutusta autolla ajamiseen, yleensä määräaikaisesti. Lääkäri kertoo aina mahdollisesta ajokiellosta ennen sairaalasta kotiutumista. Ammattiautoilijan kohdalla paluu työelämään arvioidaan rasituskokeen ja lääkärintarkastuksen perusteella.

Lentomatkustaminen on sallittua sepelvaltimotautia sairastaville. Et kuitenkaan voi lentää, mikäli et pysty kävelemään 50 metriä tai et pysty nousemaan portaita yhtä kerrosväliä ilman rintakipua tai hengenahdistusta. Myös tuore sydänsairaus tai juuri tehdyt hoitomuutokset ovat este lentomatkustamiselle. Varmista lääkäriltäsi ja lentoyhtiöltä onko lentomatkustaminen sallittua.

Sydän.fi: Sydänsairaudet ja lentomatkustaminen

Ota matkavakuutus ja tarkista korvausten sisältö tilanteessa, mikäli joudut matkalla hakeutumaan lääkärin hoitoon pitkäaikaissairauden takia.