Sepelvaltimotaudin lääkehoito

Lääkehoito on elämäntapamuutosten ohella oleellisin osa sepelvaltimotaudin hoitoa. Ota lääkkeet säännöllisesti lääkärin määräyksen ja annettujen ohjeiden mukaisesti. Valtaosa lääkkeistä on tarkoitettu pysyvään käyttöön. Lääkitystä ei saa muuttaa itse, vaan mahdollisista muutostarpeista tulee keskustella lääkärin kanssa myöhemmissä kontrolleissa. Lääkehoitoa tarvitaan sepelvaltimotaudissa aina ja sairauden kaikissa vaiheissa eli myös toimenpidehoidon jälkeen.  

Haittavaikutuksista kannattaa keskustella lääkärin kanssa. Pidä mukanasi ajantasainen lista lääkityksestäsi, perehdy lääkkeisiisi ja niiden käyttötarkoitukseen. Lääkkeiden ottamisen muistamista voit helpottaa ottamalla käyttöösi dosetin eli lääkeannostelijan.

Lääkehoito

Sepelvaltimotaudin lääkehoidon tavoitteena on 1) parantaa ennustetta eli ehkäistä sydäninfarkteja ja taudin etenemistä sekä 2) lievittää oireita ja parantaa elämänlaatua. Sepelvaltimotaudin lääkitys riippuu taudinkuvasta sekä potilaan riskitekijöistä ja muista sairauksista.

Sepelvaltimotaudin ennustetta parantavia lääkkeitä ovat aspiriini ja kolesterolia alentava lääkitys eli statiini. Lisäksi ennustetta parantamaan voidaan käyttää ns. ACE:n estäjiä tai AT-salpaajia, jos henkilöllä on verenpainetauti, diabetes tai sydämen vajaatoiminta. Beetasalpaajat ovat tehokkaita lääkkeitä oireiden lievitykseen. Jos henkilö on sairastanut sydäninfarktin tai hänellä on sydämen vajaatoiminta, beetasalpaajilla on myös ennustetta parantava vaikutus. Myös nitraatit sekä lyhyt- että pitkävaikutteisina valmisteina kuuluvat sepelvaltimotautipotilaan oireita helpottavaa lääkitykseen. Pallolaajennustoimenpiteen tai sydäninfarktin jälkeen käytetään yleensä verihiutaleiden toimintaa estäviä hyytymislääkkeitä kuten klopidogreelia tai tikagreloria.

Terveyskylästä saat tarkempaa tietoa sepelvaltimotautia sairastavan lääkehoidosta.

Linkki sepelvaltimotaudin lääkehoidon sivulle (Terveyskylä.fi)

Sepelvaltimotautipotilaan omahoito

Elämäntapavalinnoilla on suuri merkitys sepelvaltimotaudin hoidossa ja ennaltaehkäisyssä. Sepelvaltimotautia hoidetaan noudattamalla sydänystävällisiä elintapoja sekä toteuttamalla lääkehoitoa. Valtimoiden ahtautumiseen vaikuttavat monet riskitekijät kuten perimä, diabetes, kohonnut verenpaine, tupakointi, kohonnut kolesteroli ja stressi. Sepelvaltimotauti ei häviä pois tai sitä ei voida parantaa, mutta sen etenemistä on mahdollista hidastaa tai eteneminen voidaan jopa pysäyttää.

Siksi itsensä hoitaminen on tärkeää.  Omahoitoon kuuluvat terveellinen ruokavalio, säännöllinen ja monipuolinen liikunta, tupakoimattomuus, stressin vähentäminen ja positiivinen elämänasenne.