Tupakointi ja alkoholi

Tupakointi on yksi merkittävimmistä sepelvaltimotaudin riskitekijöistä. Tupakoinnin lopettaminen on todellinen terveysteko. Tupakoimattomuus lisää elinvuosia ja parantaa elämänlaatua.

Jos käytät alkoholia, pysyttele kohtuudessa. Vältä humala- ja krapulatiloja. Liiallinen alkoholinkäyttö lisää rytmihäiriöherkkyyttä ja vaikuttaa haitallisesti veren rasva-arvoihin. Se nostaa myös verenpainetta, sydämen työmäärää ja heikentää sydämen supistumiskykyä.

Tupakointi

Tupakointi on sydänsairauksiin johtavista yksittäisistä riskitekijöistä haitallisin. Se nopeuttaa verisuonten ahtautumista. Lisäksi se supistaa sydämen verisuonia ja vaikeuttaa sydämen hapensaantia. Tupakointi lisää myös veren hyytymistaipumusta. Tupakoinnin lopettamisesta on paljon hyötyä. Osa hyödyistä näkyy nopeasti. Hyviä vaikutuksia ilmenee myös pidemmällä aikavälillä. Tupakointi kannattaa siis lopettaa. Sydäninfarktin sairastaneilla tupakoinnin lopettaminen on tehokkain keino estää uusia sepelvaltimotautikohtauksia.

Linkki Terveyskylän Keuhkotalon sivuille

Nikotiinikorvaustuotteilla voit lieventää vierotusoireita tai kysy lääkäriltä lopettamisen tueksi siihen tarkoitettua lääkitystä. Voit käyttää tuotteita turvallisesti ohjeiden mukaan. Kuntoutussuunnittelijalta tai terveyskeskuksesta saat tarvittaessa tietoa tupakointivieroitusryhmistä ja muista tukitoimenpiteistä.

Linkki Sydänsairaalan kuntoutusohjauksen sivulle

Ota Terveyskylän Tupakoinnin lopettaminen hyvän hoidon tukena -omahoito-ohjelma käyttöösi ja opi toimivia keinoja tupakoinnin lopettamiseen. Ohjelma kannustaa ja tukee sinua pysyvään savuttomuuteen.

Linkki Terveyskylän omahoito-ohjelmien sivuille

Tupakoinnin lopettamisen hyödyt

Tupakoinnin lopettamisen jälkeen

20 minVerenpaine laskee, syketiheys rauhoittuu ja ääreisverenkierto paranee
24 tuntiaHäkä poistuu elimistöstä
48 tuntiaNikotiini poistuu elimistöstä, maku- ja hajuaisti paranevat
1–2 kuukauttaYskä ja limannousu lievittyvät
2–3 kuukauttaKeuhkotoiminta paranee merkittävästi
1 vuosiSydäninfarktiriski (sydänkohtausriski) pienenee 50 %
10 vuottaKeuhkosyöpäriski pienenee 50 %
15 vuottaSydänkohtaus- ja aivohalvausriskit laskevat tupakoimattoman tasolle

Alkoholi

Alkoholin vaikutukset sydämeen ja verenkiertoelimistöön riippuvat oleellisesti käytetystä alkoholimääristä. Kohtuullinen alkoholinkäyttö ei lisää sydän- ja verisuonitautien vaaraa. Terveydelle haitallinen alkoholimäärä on kuitenkin verrattain pieni: miehillä noin 1–2 annosta vuorokaudessa ja naisilla noin 1 annos vuorokaudessa. Runsaaseen alkoholinkäyttöön liittyy lisääntynyt sydäninfarktin ja sydänperäisen äkkikuoleman riski.

Yksi annos alkoholia on esimerkiksi

  • pullollinen (0,33 l) keskiolutta, siideriä tai lonkeroa
  • ravintola-annos (12 cl) mietoa viiniä
  • ravintola-annos (8 cl) väkevää viiniä
  • ravintola-annos (4 cl) väkevää alkoholia

Alkoholijuomat sisältävät paljon energiaa. Alkoholin runsas käyttö vaikeuttaa painonhallintaa muiden haittojen lisäksi.

Painonhallinta ja ravitsemus (linkki)

Sepel­val­ti­mo­tau­ti­po­ti­laan omahoito

Elämäntapavalinnoilla on suuri merkitys sepelvaltimotaudin hoidossa ja ennaltaehkäisyssä. Sepelvaltimotautia hoidetaan noudattamalla sydänystävällisiä elintapoja sekä toteuttamalla lääkehoitoa. Valtimoiden ahtautumiseen vaikuttavat monet riskitekijät kuten perimä, diabetes, kohonnut verenpaine, tupakointi, kohonnut kolesteroli ja stressi. Sepelvaltimotauti ei häviä pois tai sitä ei voida parantaa, mutta sen etenemistä on mahdollista hidastaa tai eteneminen voidaan jopa pysäyttää.

Siksi itsensä hoitaminen on tärkeää.  Omahoitoon kuuluvat terveellinen ruokavalio, säännöllinen ja monipuolinen liikunta, tupakoimattomuus, stressin vähentäminen ja positiivinen elämänasenne.