Asiakaspalvelu 03 311 64145

Rytmihäiriöt jäivät leikkauspöydälle − maajoukkuesuunnistajalla täysin terve vuosi takana

Maajoukkuesuunnistaja Aleksi Niemi juoksee Kaupin metsässä puiden keskellä

Maajoukkuesuunnistaja Aleksi Niemen sydämeen tehtiin katetriablaatio vuosi sitten Tays Sydänsairaalassa. Rytmihäiriöistä kärsinyt urheilija pääsi vaivasta eroon kertaheitolla.

Kesäkuinen aamu on alkanut kevyellä harjoittelulla. Suunnistaja Aleksi Niemi on juossut ensin kahdeksan kilometriä, minkä jälkeen vuorossa on kuntopiiri.

‒ Iltapäivällä lähden suunnistamaan Pinsiöön, jossa on radat, kartat ja reitit valmiina metsässä. Suunnistusharjoituksia on yhdestä kahteen kertaan viikossa, lisäksi leireillä suunnistetaan.

Kesäkuussa on viikon MM-leiri Tanskassa, jossa mitellään myös maailmanmestaruudesta kuun lopussa. Niemi toivoisi yltävänsä kuuden parhaan joukkoon.

‒ Pääasia on kuitenkin saada hyvä, tasapainoinen suoritus, johon olen itse tyytyväinen.

Ablaatiohoito auttoi vaivoihin

Loppuvuodesta 2020 Niemi sai yllättäen muutaman kerran kohtauksittain ilmeneviä sydämen rytmihäiriöitä. Kyse oli supraventrikulaarisesta takykardiasta eli SVT:stä. Tays Sydänsairaalassa tehdyissä tutkimuksissa selvisi, että rytmihäiriöt johtuivat synnynnäisesti poikkeavista sydämen johtoradoista.

Harjoituksissa nopea syke laukaisi rytmihäiriön, joka kuitenkin talttui levossa yhtä nopeasti kuin oli alkanutkin. Niemi pääsi ripeällä aikataululla katetriablaatiohoitoon: nivusesta johdettiin katetri laskimoa pitkin sydämen sisään ja poikkeavat johtoradat hoidettiin kryoablaatiolla eli jäädyttämällä.

‒ Rytmihäiriöt jäivät leikkauspöydälle, kertoo Niemi reilu vuosi operaation jälkeen.

Suunnistajalla on takanaan täysin terve vuosi, edes korona ei ole liikkuvaa miestä saanut kiinni.

Niemi on harjoitellut normaalisti

Kontrollikäyntejäkään ei ole tarvittu. Sydänsairaalan kardiologi soitti muutama viikko leikkauksen jälkeen, mutta se riitti. Alkuun Niemen piti ottaa vain hiukan maltillisesti ja tunnustella oloa.
Niemi kiittelee ammattimaista, hyvää hoitoa, jonka ansiosta paranemiseen on voinut luottaa.

‒ Kaikki on sujunut todella hyvin. Olen voinut harjoitella ja kilpailla täysin normaalisti. Mitään pelkojakaan ei jäänyt: olen ollut luottavaisin mielin, kun oireita ei ole ollut. En enää ajattele edes koko asiaa.

Viime talvena Niemellä oli etelän leirejä liki joka kuukausi – Portugali ja Espanja sekä Italia ja Belgia tarjosivat sopivia suunnistusmaastoja. Suomessa treeniä tehtiin myös sukset jalassa.

‒ Tykkään hiihtämisestä, ja monipuolisena lajina se sopii suunnistajalle. Hiihto tekee hyvää niin hapenotolle kuin kropan lihaksistolle.

”On hienoa olla kunnossa”

Niemen kesä täyttyy juoksu- ja suunnistusharjoituksista sekä kilpailuista.

‒ Käyn juoksemassa kahdesti päivässä, matkat ja maisemat vain vaihtelevat. Esimerkiksi eilen juoksin 18 kilometrin lenkin hiihtoladun hiekkapohjilla Kaupissa.

MM-kisoissa Niemi osallistuu henkilökohtaiselle sprinttimatkalle, jonka hän taitaa parhaiten. Elokuiset EM-kisat Virossa ovat maastokilpailut.

‒ Keskimatkat ja viesti ovat itselle mieluisampia, ja metsässä juokseminen on parasta. Syksyllä on vielä SM-kisoja melkein joka viikonloppu sekä maailmancupin finaali Sveitsissä. On hienoa olla kunnossa ja terveenä, jotta pääsen tekemään sitä, mistä nautin eniten.

Katso video: Aleksi Niemi kertoo rytmihäiriökokemuksestaan ja tavoitteistaan maajoukkueurheilijana (Youtube-linkki)

Maajoukkuesuunnistaja Aleksi Niemi seisoo puiden keskellä metsässä