Urheilijaksi rytmihäiriöstä huolimatta: Mila Manner on Sydänsairaalan yhteistyökumppani
Tays Sydänsairaala on tehnyt yhteistyösopimuksen Uinti Tamperetta edustavan Mila Mannerin kanssa maaliskuusta 2019 alkaen.
Yhteistyökauden aikana Mila Mannerin kuulumisia tullaan näkemään Sydänsairaalan verkkosivuilla ja some-kanavissa. Lue Milan ensimmäinen blogikirjoitus uintiuran lähtökohdista:
Urheilijaksi rytmihäiriöstä huolimatta
”Kesäkuun alku vuonna 2014 oli kaunis ja elettiin hellekautta. Olin silloisen seurani Nokian Pyryn kanssa Lahdessa uintileirillä valmistautumassa kauden pääkisoihin. Lahti on kesällä treenipaikkana ainutlaatuinen, treenasimme mäkimontun alla sijaitsevassa paahteisessa maauimalassa.
Olin tuolloin 13-vuotias ja kärsinyt sydänviastani 9 vuotta. Olin tottunut siihen, että välillä sydän lyö nopeammin kuin pitäisi, enkä jaksa niin hyvin kuin yleensä. Rakastin kuitenkin treenaamista enkä halunnut keskeyttää treenejä rytmihäiriöiden takia.
Toistuvat rytmihäiriöt huolestuttivat
Rytmihäiriöni oli SVT eli supraventrikulaarinen takykardia. Kotona puhuimme ”pumputuksista”. Jo eskarissa osasin selittää, että tämä tarkoittaa ylimääräistä sähköistä johtoa sydämen eteisten alueella. Käytännössä oireeni oli äkillisesti alkava pahanolon tunne, jonka aikana syketasoni nousi 250–300 tasolle.
Lahden leirillä ehkä helteeseen liittyvä kuivuminen sai aikaan tihentyvät rytmihäiriöt ja jouduin keskeyttämään harjoituksia rytmihäiriöistä johtuvien tajunnan menetysten takia. En muista itse rytmihäiriöihin liittyvistä tuntemuksista tuon viikon ajalta juuri mitään, mutta äitini alkoi huolestua rytmihäiriöistä yhä enemmän.
Rytmihäiriön tunne on inhottava. Kipu tuntuu koko rinnassa, eikä lopu, ennen kuin rytmihäiriön saa loppumaan. Menin monesti rytmihäiriön tullessa pieneen kerään, jossa vedin polvet rintaan. Sydänlääkärini oli minulle näin opastanut. Yleensä sain rytmihäiriön sillä tavoin loppumaan. Kerälle mennessäni sydämen eteisten paine kasvaa ja rytmihäiriö loppuu.
Uintiuralle kardiologin kannustuksella
Rytmihäiriölääkitys aloitettiin diagnoosin vahvistuttua ollessani 4-vuotias. Tiesin, että todennäköisyys rytmihäiriöön pienenee, mikäli otan lääkkeet ajallaan. Joskus ”pumputuksen” alkaessa muistin välittömästi, että lääke on jäänyt ottamatta. Hoidon tukena oli oirepäiväkirja, johon liimasin uuden pienen tarran jokaisesta rytmihäiriöstä. Tämän päiväkirjan avulla kardiologini arvioi lääkehoidon vastetta.
Jo pienestä asti monet lääkärit sanoivat, ettei minusta voi tulla urheilijaa. Kuitenkin oma kardiologini oli sitä mieltä, että niin kauan kuin urheileminen tuntuu hyvältä ja on minulle tärkeää, voin sitä tehdä. Ja niin teinkin. Aloitin uinnin kaksi vuotta sen jälkeen, kun sydänvikani todettiin. Olen pärjännyt sydänvikaan nähden uinnissa tasaisen hyvin, vaikka kaikki ei aina olekaan ollut helppoa. Pärjäsin 10–15-vuotiaana ikäryhmäni kansallisissa uintikisoissa mitalitasolle asti.
Toimenpiteen jälkeen sydänterveeksi kilpauimariksi
Vuosien kuluessa lääkehoitoa jouduttiin tehostamaan ja annoksia lisäämään. Aikuiset ihmettelivät hyvää uintikuntoani ja rasituksenkestoani suuresta beetasalpaaja annoksesta huolimatta. Yhtäkkiä oltiinkin tilanteessa, jossa lääkeannoksia ei voitu enää nostaa. Rytmihäiriöitä tuli välillä päivittäin, välillä viikoittain. Minulle päädyttiin tekemään toimenpide ylimääräisen johtoradan katkaisemiseksi alkuvuodesta 2015. Kaikki kardiologini puhuttelivat minua urheilijana ensimmäistä kertaa elämässäni.
Toimenpidettä seurasi haastava kausi. En jaksanut harjoituksissa samalla tavalla kuin ennen ja sykkeen nousu tuntui oudolta ja inhottavalta sekä ehkä hieman pelottavalta. Sykkeen nousu tuntui muljahtelulta, joka aiemmin olisi aikaansaanut rytmihäiriön.
Tällä hetkellä olen 18-vuotias sydänterve kilpauimari. Harjoittelen noin 10 kertaa viikossa tavoitteellisesti. Kahdella viime kaudella voitin neljä nuorten SM-mitalia, joista kaksi oli pronssia ja kaksi kultaa. Uinti on oleellinen ja tärkeä osa elämääni.
Tällä hetkellä koen, että sydänvika on opettanut minua niin uimarina kuin ihmisenä. Se on opettanut minulle pitkäjänteisyyttä ja itsensä kuuntelemista. Rytmihäiriö opetti arvostamaan terveyttä, erityisesti sydänterveyttä ja tuotti valtavasti tietoa sydämen toiminnasta ja erilaisista sydänsairauksista. Entinen valmentajani kehotti minua ajattelemaan sydänvikaani vahvuutenani. Tänä päivänä itsekin ajattelen niin.”
Blogiteksti: Mila Manner
Kuvassa Milan (keskellä) kanssa sopimuksen allekirjoittaneet Sydänsairaalan toimitusjohtaja Kari Niemelä ja liiketoimintajohtaja Minna Metsälä.