- Etusivu
- ➝
- Ammattilaisille
- ➝
- Uusi hoitomuoto vastaa eteisvärinäepidemiaan
Uusi hoitomuoto vastaa eteisvärinäepidemiaan
Eteisvärinä on yleisin pitkäkestoinen rytmihäiriö, jonka esiintyvyys on voimakkaassa kasvussa. Tällä hetkellä Suomessa arvioidaan olevan lähes 230 000 eteisvärinäpotilasta ja esiintyvyyden odotetaan kasvavan yli 2-kertaiseksi vuoteen 2060 mennessä.
Eteisvärinä on yleinen iäkkäillä: noin 70 % potilaista on yli 65-vuotiaita. Pelkkä väestön ikääntyminen ei kuitenkaan selitä kokonaisuudessaan eteisvärinädiagnoosien lisääntymistä.
Eteisvärinä on elintasosairaus. Länsimaiseen elämäntyyliin liittyen kohonnut verenpaine, diabetes ja ylipaino ovat lisääntyneet väestössä ja myös nämä ovat yleisiä eteisvärinän taustatekijöitä. Lisäksi eteisvärinän diagnostiikka on huomattavasti parantunut. Usein eteisvärinä jää kiinni potilaan älykellolla taltioimistaan EKG-rekisteröinneistä.
Eteisvärinän katetriablaatiohoito on osa eteisvärinäpotilaan rytminhallintahoitolinjaa, jossa pyritään ylläpitämään sinusrytmiä. Hoitosuositusten mukaan ablaatiohoito voi olla jopa potilaan ensimmäinen sinusrytmiä ylläpitävä hoito, jos kyseessä on kohtauksittainen eteisvärinä ja potilas toivoo lääkkeetöntä hoitolinjaa.
Hyvä hoitoonpääsy Tampereella
Tays Sydänsairaala on varautunut eteisvärinäepidemiaan ja sen mukanaan tuomaan katetriablaatiohoidon tarpeen lisääntymiseen. Hoitoon pääsy on nopeaa: tällä hetkellä eteisvärinän katetriablaatiohoitoon tulevan potilaan odotusajan mediaani on alle 45 vuorokautta.
Usein potilas ei halua tulla toimenpiteeseen niin nopeasti kuin aika saataisiin järjestettyä, joten toimenpideaika sovitaan potilaan toiveiden mukaisesti – huomioiden vaikkapa potilaan jo sopimat lomamatkat tai työtehtävät. Tays Sydänsairaalan eteisvärinäpotilaiden kokemus joustavasta hoitoon pääsystä on erinomaisella tasolla: viimeisessä mittauksessa luku oli 4,9, kun maksimiarvo on 5.
Liikuteltava laitteisto tukena
Tays Sydänsairaalassa teemme katetriablaatiohoitoja kahdessa toimenpidesalissa viitenä päivänä viikossa. Lisäksi olemme hankkineet liikuteltavan rekisteröinti- ja ablaatiolaitteiston, jolla voimme tehdä katetriablaatiotoimenpiteitä missä tahansa kardiologisessa toimenpidesalissa, jos hoitojonot nykyisestä merkittävästi kasvaisivat.
Liikuteltava laitteisto on mahdollistanut myös muulle hoidolle huonosti reagoivan nopeasykkeisen eteisvärinän hoitamisen ns. yhden pysäkin taktiikalla. Tällöin potilaalle asennetaan ensiksi sydämen tahdistin ja sen jälkeen samassa toimenpiteessä katkaistaan eteis-kammiojohtuminen katetriablaatiolla.
Uusi hoitomuoto PFA
Loppuvuodesta 2022 otimme käyttöön PFA (Pulsed Field Ablation) -menetelmän ensimmäisenä suomalaissairaalana. Korkeajännitteinen energiapulssi kohdistuu lähes pelkästään sydänlihassoluihin, mikä säästää sydäntä ympäröiviä rakenteita, kuten verisuonia, ruokatorvea ja palleahermoa, hoidon mahdollisilta haittavaikutuksilta – parantaen potilasturvallisuutta entisestään. Menetelmä vaatii yleisanestesian, kuten Tays Sydänsairaalassa on käytössä, tai vahvan sedaation.
PFA on muodostunut osaksi rutiinihoitoa ja kokemukset siitä ovat olleet hyviä. Toimenpide ja potilaan toipuminen ovat nopeita, mikä mahdollistaa useamman potilaan hoitamisen työpäivän aikana.
PFA:n lisäksi teemme eteisvärinän katetriablaatiohoitoja perinteisillä RF- (radio frequency) ja cryo-menetelmillä. Toimenpiteessä käytettävä menetelmä valitaan yksilöllisesti potilaan eteisvärinän luonne, sydämen rakenne ja käytettävissä oleva resurssi huomioiden.
Jaakko Inkovaara, elektrofysiologian toimintopäällikkö, kardiologian erikoislääkäri, Tays Sydänsairaala
Julkaistu 18.9.2024