Sydämen sivuääni

Onko sydämen sivuääni vaarallinen?

Sydämen sivuääni itsessään ei aiheuta oireita, ja suurin osa sydämen sivuäänistä on vaarattomia. Aikaisemmin sivuääni saattoi merkitä synnynnäistä sydänvikaa, mutta nykyisin lastenlääkärit ja kardiologit löytävät sydänviat usein jo ennen syntymää. Sydänäänet tarkistetaan ensimmäisen kerran jo äidin kohdussa.

Sydämen sisällä veren kulku saattaa aiheuttaa virtausääniä. Sivuäänellä tarkoitetaan poikkeavaa virtausääntä, ja usein sydämen toiminnan kiihtyessä myös sivuäänen voimakkuus kasvaa. Sivuääni voi kuulua myös terveestä sydämestä verenkierron vilkastuessa esimerkiksi kuumeen, raskauden, anemian tai kilpirauhasen liikatoiminnan yhteydessä. Joskus voimakas jännityskin voi aikaansaada virtausäänen.

Sydämen sivuäänen syynä voi olla sydänsairaus, kuten sydämen läppävika tai reikä sydämen lokeroiden välillä. Sydämen läppävikoihin ei useinkaan liity alkuvaiheessa oireita. Ainoa poikkeavuus saattaa olla sydämen sivuääni. Äänen aiheuttajan selvittyä sydänlääkäri arvioi hoidon tarpeellisuuden ja ohjeistaa jatkoseurantaan.

Läpät ovat sydämessä verenkierron portteja. Ne varmistavat, että verenkierrossa vallitsee yksisuuntainen liikenne. Jos veri pääsee jostakin läpästä vastavirtaan, siitä syntyy tasaisesta jumputuksesta erottuvia ääniä. Nämä sivuäänet voivat viitata läppävikaan. Läppävikoja ei voi itse tuntea, sillä veren osittainen takaisinvirtaus on kivuton.

Tuntemuksia rinnassa – milloin hoitoon?

Sydämen sivuääni on huoleton, ellei siihen liity väsymistä ja voimattomuutta. Sydämen perustutkimuksen avulla selvitetään, onko kyseessä rakenteellinen vika, jonka seurauksena normaalit sydänäänet muuttuvat ja sivuääniä ilmaantuu. Sydäntutkimuksen pohjalta potilas ohjataan tarkempiin tutkimuksiin.

Sydämen kaikukuvauksella sivuäänen merkitys voidaan selvittää käytännössä aina. On tärkeää tutkia, onko sivuäänen taustalla jotakin vakavaa, kuten sydänsairaus.

Sydämen sivuäänten syy on aina tärkeä selvittää.