Rintakipu

Rintakipu voi olla paitsi sydänperäistä myös lihaksista, tukirangasta, ruokatorvesta, vatsasta tai keuhkoista johtuvaa. Sepelvaltimotauti on tavallisin rintakipua aiheuttava sydänsairaus.

Mistä sydänperäisen rintakivun tunnistaa?

Rintakivun vaivatessa on tärkeää tunnistaa, millaisesta rintakivusta on kyse. Sepelvaltimotaudissa sydänlihakselle happea vievän valtimon ahtautuminen aiheuttaa sydänlihaksen hapenpuutteen. Se aistitaan tyypillisesti rasituksen aikaisena rintakipuna. Sydänperäinen rintakipu vaikeutuu tyypillisesti rasituksessa, ja lepo puolestaan helpottaa oireita.

Sydänperäinen rintakipu tuntuu rintakehän keskiosassa tai kauttaaltaan koko rintakehällä. Kipukohtaa ei pysty osoittamaan sormella, toisin kuin lihas- ja tukirankaperäisessä rintakivussa.

Sydänperäinen rintakipu voi myös säteillä selkään, kaulaan ja olkavarsiin. Kipu voi olla luonteeltaan puristavan ja ahdistavan tuntuista.

Sydäninfarktissa oire voi alkaa myös levossa, jolloin rintakipu saattaa herättää esimerkiksi yöllä. Sydäninfarktissa puristava rintakipu on tyyppioire. Johtavana oireena voi olla myös hengenahdistus, yleistilan heikkeneminen, närästys tai ylävatsakipu.

Rintakipu – milloin hoitoon?

Rasitukseen liittyvän rintakivun aiheuttaja täytyy aina selvittää. Jos oire helpottuu muutaman minuutin kuluttua rasituksen lopettamisen jälkeen eikä rintakipua ilmaannu levossa, voidaan tutkimukset tehdä lähiviikkojen aikana. Silloin tutkimuksiin voi hakeutua joko omalääkärin tai sydänlääkärin kautta.

Jos rintakipu alkaa levossa ja oirekuva sopii sydäninfarktiin, täytyy hoitoon hakeutua välittömästi soittamalla yleiseen hätänumeroon 112.

Tehokas alkuhoito aloitetaan heti potilaan luona, kun sairaankuljetus saapuu paikalle. Ensihoitajat ottavat potilaalta sydänfilmin (EKG). Tarvittaessa Pirkanmaan alueella ensihoitajat ottavat yhteyden Tays Sydänsairaalan päivystävään sydänlääkäriin. Alkuhoidon jälkeen potilas kuljetetaan Tays Sydänsairaalan hoidettavaksi. Sydäninfarktin hoito on tukkeutuneen sepelvaltimon välitön avaaminen pallolaajennuksella.

Rintakivun syy on aina tärkeä selvittää.