Väsymys ja voimattomuus

Mistä sydänperäisen väsymyksen ja voimattomuuden tunnistaa?

Väsymys on hyvin yleisluonteinen oire. Poikkeavan väsymyksen sanotaan joskus ennakoivan sydänsairautta, esimerkiksi sydäninfarktia. Oiretta on kuitenkin usein vaikea tunnistaa, sillä pelkkä yleinen väsymys ei viittaa sydänsairauteen.

On myös tärkeää eritellä käsitteet väsymys ja väsyä. Jos lyhyen kävelymatkan jälkeen joutuu pysähtymään ja lepäämään, sydänsairauden mahdollisuus on syytä selvittää. Usein väsymisen lisäksi potilaalta löytyy muitakin oireita kuten rintakipua tai hengenahdistusta.

Liikkuminen ja ponnistelu lisäävät lihasten hapentarvetta, jolloin sydämen pitää pystyä pumppaamaan verta tehokkaammin. Paheneva voimien ehtyminen rasituksessa viittaa sydämen vajaatoiminnan vaikeutumiseen. Rivakka kävely saattaa pakottaa pysähtymään ja normaalit kotiaskareet tuntuvat haasteellisilta.

Väsyminen ja voimien ehtyminen voidaan tulkita väärin ikääntymisen ja huonon fyysisen kunnon aiheuttamiksi. Niitä ei aina osata tulkita sydämen vajaatoiminnan oireiksi. Uupumus voi lisääntyä myös vähitellen, jolloin oireiden tulkinta voi olla entistä hankalampaa.

Jatkuva uupumuksen tunne – milloin hoitoon?

Väsymyksen syy on aina hyvä selvittää, jos se on jatkuvaa ja normaalia elämää häiritsevää. Jos tunnet voimakasta uupumisen tunnetta ilman mitään erityistä syytä, on syytä hakeutua tutkimuksiin. Jatkuvaan väsymykseen on olemassa useita mahdollisia syitä. Vaikka väsymys on yleensä helposti hoidettavissa, kyseessä voi olla myös vakavampi ongelma.