Hengenahdistus

Hengenahdistuksen ja ilmanloppumisen tunteen taustalla saattaa olla sydänsairaus, mutta oireiden takana voi olla muukin kuin sydänperäinen syy.

Mistä sydänperäisen hengenahdistuksen tunnistaa?

Moniin sairauksiin liittyy rasituksessa ilmaantuvaa hengenahdistusta. Verenkiertoelimistön sairauksista tätä voivat aiheuttaa esimerkiksi sydämen vajaatoiminta, sepelvaltimotauti ja keuhkoverenkierron sairaudet.

Sydämen vajaatoiminta on oireyhtymä, jonka syynä oleva sydän- ja verenkiertoelinsairaus tulee tunnistaa. Sydämen vajaatoiminnassa sydämen vasemman kammion pumppauskyky heikkenee. Sen oireet kehittyvät tavallisesti vähitellen. Aluksi oireita esiintyy vain ajoittain kovan ponnistelun yhteydessä. Sydämen vajaatoimintapotilaan jalat turpoavat helposti ja fyysisen rasituksen sietokyky on heikentynyt hengenahdistuksen ja lihasväsymyksen vuoksi. Myöhemmin oireet voimistuvat ja niitä voi esiintyä jo pienessäkin rasituksessa ja lopulta henkeä ahdistaa myös levossa. Makuulle käydessä ilmaantuva hengenahdistus ja yölliset ahdistuskohtaukset ovat vaikean sydämen vajaatoiminnan oireita. Yöllinen ahdistuskohtaus voi aiheuttaa myös voimakkaan yskän, jolloin kansankielellä puhutaan sydänyskästä.

Ei-sydänperäisiä syitä hengenahdistukseen voivat olla keuhkoperäiset syyt kuten astma, keuhkoahtaumatauti tai keuhkoveritulppa. Myös huono kunto ja lihavuus saattavat tehdä hengittämisestä vaikeaa ja työlästä.

Hengenahdistus – milloin hoitoon?

Kroonisessa sydämen vajaatoiminnassa oireet kehittyvät tavallisesti vähitellen. Rasitukseen liittyvän hengenahdistuksen aiheuttaja täytyy aina selvittää. Tutkimuksiin on syytä hakeutua lähiviikkojen aikana oireen alkamisesta joko omalääkärin tai sydänlääkärin kautta.

Äkillisen, voimakkaan hengenahdistuksen taustalla oleva syy tulee selvittää nopeasti ja hoitoon täytyy hakeutua välittömästi. Jos tunnet voimakasta hengenahdistusta ilman mitään erityistä syytä, on syytä soittaa paikalle ambulanssi yleisestä hätänumerosta 112.

Akuutissa sydämen vajaatoiminnassa hengenahdistus vaikeutuu nopeasti, koska sydän ei jaksa pumpata riittävästi verta eteenpäin. Silloin keuhkoihin syntyy voimakas verentungos eli ns. keuhkopöhö. Hengenahdistuksen hoidossa on ensiarvoisen tärkeää helpottaa nopeasti potilaan hengitystä ja parantaa hapensaantia nostamalla hänet istuvaan tai puoli-istuvaan asentoon. Sairaankuljetushenkilökunnan ja sairaalassa annetun oikean hoidon ansiosta oireet väistyvät yleensä nopeasti. Tays Sydänsairaalassa aloitetaan välittömästi hengenahdistuksen aiheuttaneen sairauden hoito.

Hengenahdistuksen syy on aina tärkeä selvittää.