Kardiologin kesäterveiset sydänpotilaalle

Mansikoita

Sydänsairaalan kardiologi antaa vinkkejä sydänpotilaan kesän viettoon.

Sydän tykkää kesän lämpimistä säistä. Sopivan lämmin ilma laajentaa pintaverisuonia, laskee verenpainetta ja keventää sydämen työtä. Muutama asia on kuitenkin hyvä huomioida kesälaitumilla – etenkin jos olet sydänpotilas.

Ota taukoja paahteesta ja muista nesteytys

Kuuma ilma lisää nesteen haihtumista ja liika lämpö voi olla vaarallista. Kuumalla ilmalla kannattaakin hakeutua varjoon, juoda riittävästi ja välttää raskaita ponnistuksia. Sydämen vajaatoimintapotilas voi kuumana päivänä vähentää nesteenpoistolääkkeen annosta tai juoda hieman rajoitusta isomman määrän nestettä.

Sopivasta lääkeannosvähennyksestä kannattaa kysyä edeltävästi neuvoa sydänhoitajalta tai lääkäriltä.

Vältä äkkinäisiä lämpötilan vaihdoksia

Jos kävely sujuu ongelmitta, on saunominen myös sydänpotilaalle sallittua ja terveellistä. Äkillisiä lämpötilanvaihdoksia tulee kuitenkin välttää ja saunasta uimaan siirtyminen kannattaa tehdä rauhallisesti ja vähittäin.

Nesteenpoistolääkkeitä voi lääkärin ohjeita noudattaen säännöstellä kuumuuden ja hikoilun mukaan, mutta muut lääkkeet tulee ottaa säännöllisesti ja ohjeiden mukaan.

Muista vielä nämä

Kun lähdet mökkimatkalle tai muualle kodin ulkopuolelle pidemmälle reissulle, muista ottaa riittävä määrä lääkkeitä mukaan koko matkan ajaksi.

Kesätunnelmaan liittyy suomalaisilla usein alkoholijuomien nauttiminen. Vakaassa sydäntilanteessa yksi tai kaksi annosta alkoholia satunnaisesti nautittuna ei ole haitallista, mutta päivittäin kaksi annosta on jo sydänpotilaalle liikaa.

Mukavaa ja leppoisaa kesää!

Tays Sydänsairaalan kardiologi Pasi Lehto

Päivitetty 21.6.2023