Sydänsairaala Nova avasi olohuoneen kotiutuville toimenpidepotilaille

Sydänsairaala Novan toimenpideosaston olohuonetila potilaille. Tilassa on sohva, kaksi nojatuoli, kaksi pientä pöytää, maisemataulu ja televisio.

Sairaala Novan tiloissa toimivan Sydänsairaalan toimenpideosaston yhteyteen on avattu viihtyisä olohuone kotiutuville potilaille. Tavoitteena on tehdä sydänpotilaan hoitokokemuksesta sujuvampi ja vähemmän sairaalamainen. Samalla toimenpideosastolla vapautuu tilaa kasvavalle potilasmäärälle.

Helmikuussa 2021 avatussa Sydänsairaala Novassa hoidetaan viikoittain lähes 50 kiireetöntä toimenpidepotilasta, joille tehdään esimerkiksi sepelvaltimoiden varjoainekuvaus. Lisäksi päivittäin tehdään kiireellisiä toimenpiteitä ja hoidetaan sydänosastolta tulevia potilaita. Toimenpiteen jälkeen potilaan vointia seurataan toimenpideosastolla, josta hän siirtyy jalkeille päästyään kevyemmän valvonnan olohuoneeseen odottamaan kotiutumista.

– Sydänsairaala Novan avaamisen jälkeen olemme kehittäneet toimintaamme ja voimme tehdä aiempaa enemmän sydäntoimenpiteitä Jyväskylässä. Siitä johtuen toimenpideosastolla on tullut tarve lisätilalle. Uudessa olohuoneessa voimme järjestää esimerkiksi toimenpidepotilaiden ruokailun ja ryhmäohjauksen, jolloin varsinainen osastotila voidaan varata rauhallisemmaksi toipumispaikaksi, kertoo kardiologian ylilääkäri Kai Nyman Sydänsairaala Novasta.

– Esimerkiksi sepelvaltimoiden varjoainekuvaus vaatii vain lyhyen seurannan osastolla. Vain poikkeustapauksessa potilas siirretään sydänvalvontaan tai vuodeosastolle.

Olohuoneessa sairaanhoitaja valvoo potilaiden vointia ja huoneessa on myös hälyttimet.

– Olohuone on tavallaan viihtyisä ja turvallinen kotiutusheräämö, jossa apu on koko ajan lähellä, mutta potilaat eivät enää tarvitse vuodepaikkaa. Olohuoneessa on television lisäksi esimerkiksi jääkaappi, josta potilaat voivat valita itselleen sopivan välipalan ennen kotiin lähtöä, Nyman jatkaa.

Sydänsairaala Nova varautuu hoitamaan yhä enemmän sydänpotilaita myös tulevina vuosina. Olohuoneen käyttöönotto auttaa potilaiden jakautumista toimenpideosaston vaativamman hoidon ja kotiutumista edeltävän seurannan välillä. Olohuonemalli on otettu ensimmäisen kerran käyttöön Tays Sydänsairaalassa Tampereella, missä siitä on positiivisia kokemuksia sekä potilaiden että sairaalan toiminnan näkökulmasta.

Lisätietoja

Kai Nyman, Sydänsairaala Novan toimintojohtaja, ylilääkäri, p. 041 730 8151, kai.nyman@sydansairaala.fi