Sydänsairaala sai oman taideteoksen

Taideteos Tays Sydänsairaalan aulassa

Taysin uuden Sydänsairaalan aulan taideteos on julkistettu. Kuvataiteilija Kirsti Tuokon (s. 1943) teos on nimeltään ”Chillaa meidän kanssa”. Sydänsairaalan edustajista ja taidealan asiantuntijoista koostunut raati valitsi Tuokon teoksen tammikuussa 2017 useammasta vaihtoehdosta. Näyttävä teos on ripustettu aulan oikeanpuoleiselle seinälle.

Kansantaidetta ihmisistä

Tuokko kuvaa teoksessaan ihmishahmoja: muun muassa pikkutyttöjä, vanhoja naisia, nuoria miehiä sekä äidin ja lapsen. Toiset hahmot ovat Tuokolle tuttuja menneisyydestä, osa on peräisin muistoista ja mielikuvista.

–Päätin, että teoksen keskiössä on ihminen. Sitä voisikin kutsua kansankuvaukseksi.

Sairaalaan tilatun taiteen lähtökohdaksi ihmiset sopivat hyvin. Teoksesta huokuu inhimillisyys ja eletty, arvokas elämä.

Ihmisten kasvonpiirteet eivät ole tarkkoja – eikä niiden ole tarkoituskaan olla. Osa vaikuttaa vapautuneilta tai leikkisiltä, toiset keskittyneiltä tai huolestuneilta.

–Piirteitä merkittävimpiä ovat heistä huokuvat asenteet ja kehojen asennot. Ne kertovat ihmisen suhteesta ulkomaailmaan, Tuokko arvioi.

Tuokko toivoo, että teoksen katsojat keksivät ihmisille omat tarinansa. Tuokollakin on omansa: hän näyttää mummoa keltaisessa nutussa, joka on nostanut kätensä ilmaan.

–Hän tasapainottaa epävarmaa kulkuaan. Ja vanha nainen, jolla on kultaa hiuksissaan, odottaa aperitiivia, hän naurahtaa.

Lempeitä värejä ja kiiltävää pleksiä

Chillaa meidän kanssa on tekniikaltaan kiinnostava. Se koostuu kahdesta päällekkäisestä pleksilasilevystä. Taiteilija on uurtanut ihmisten muodot  kummallekin pleksille mattoveitsellä.

Myös pleksien väritys on merkityksellinen. Teoksen pohjasävy on rauhoittava hiekanruskea. Lisäksi siellä täällä on kirkkaita, puhtaita värejä. Tuokko kertoo, että hän sommitteli värit alemman pleksin nurjalle puolelle niin, että ne muodostavat ikään kuin oman abstraktin maailmansa teoksen lomaan.

–Pidän todella paljon rajuista väreistä. Tähän teokseen en kuitenkaan halunnut värityrmäystä, vaan päätin maalata lempeillä väreillä.

Tuokko pitää pleksin työstämisestä taiteessaan. Hänen mukaansa pleksin pinta on tärkeä osa työtä, ei pelkästään alusta taideteokselle. Se on laattamainen, joten sitä voi uurtaa, toisin kuin kangasta. Se on läpinäkyvää, joten kahden pleksin avulla saa aikaan tuplaviivan ja kerroksellisuutta. Tärkeää on myös pleksin  peilaavuus.

–Teos peilaa aina sen hetken ja tilan, kun sitä katsotaan ja tutkitaan. Katsoja voi nähdä itsensä kuvaamieni ihmisten joukossa.

Kirsti Tuokon Chillaa meidän kanssa -taideteoksessa pääosassa ovat ihmiset.