Päivi sai avun sydänoireisiin omasta terveyskeskuksesta

Sydänsairaalan asiakas ulkoilemassa

Lähikardiologipalvelun avulla Päivi Pyykkönen sai sujuvaa sydänhoitoa kotikaupungissaan Sastamalassa.

Kun Päivi Pyykkönen avaa navetan oven, aitauksessa alkaa kuhina. Uteliaiden lampaiden päät tunkevat reunan yli kurkistamaan, kuka tulee. Emäntä kaataa neljälle lampaalleen rehua, kullekin omaan kuppiin.
Lampaat mutustavat ruokaansa tyytyväisenä. Sastamalan Sammaljoella asuvalle Päivi Pyykköselle on tärkeää, että terveys on kunnossa, jotta hän voi pitää rakkaista eläinystävistään huolta. Kun hänen sydämensä alkoi oireilla, Pyykkönen sai avun Sydänsairaalan Lähikardiologipalvelusta.

Vuosi sitten Pyykkönen alkoi ihmetellä outoja tuntemuksia. Ensin hän tunsi olonsa voimattomaksi, sitten häntä närästi ja henkeä ahdisti. Hän sai työterveydenhuollosta lähetteen omalääkärille Sastamalan terveyskeskukseen. Kyse oli sydämestä, omalääkäri totesi. Hän ehdotti Pyykköselle käyntiä kardiologin vastaanotolla. Sastamalan terveyskeskus tekee yhteistyötä Tays Sydänsairaalan kanssa. Sydänsairaalan Lähikardiologipalvelussa kardiologi ottaa vastaan potilaita heidän kotikaupunkinsa tai -kuntansa terveysasemalla.

Päivi Pyykkönen tapasi kardiologin, joka kyseli tarkkaan Pyykkösen terveydestä ja oireista, sekä teki ultraäänitutkimuksen. Lisäksi hän sai lähetteen tutkimuksiin Taysin Sydänsairaalaan Tampereelle.

Pyykkönen arvostaa julkisen palvelun terveydenhuoltoa sydänasioissa.

– On todella hyvä, että sydäntutkimuksissa voi käydä omassa terveyskeskuksessa. Tampereelle on Sastamalasta tunnin ajomatka, ja sairaalakäyntiin hupenisi melkein kokonainen työpäivä. Nyt kardiologin tutkimus oli varsin ripeä, Pyykkönen sanoo.

Päivi Pyykkönen ei tarvitse nyt huolehtia sydänvaivoistaan. Sydän on tutkittu perinpohjaisesti eikä oireita ole viime aikoina oireita ollut.

– Minun pitää muistaa vain levätä tarpeeksi, hän sanoo hymyillen.

Sydänhoitoa lähellä kotia

Sydänsairaala haluaa tehdä potilaan hoitopolusta mahdollisimman sujuvan aina terveyskeskuksesta sairaalaan ja kuntoutukseen saakka. Kun hoitopolku on suunniteltu hyvin, myös hoidon vaikuttavuus ja potilastyytyväisyys on parempaa. Lähikardiologipalvelu on yksi osoitus siitä, että Sydänsairaala on sitoutunut tavoitteeseensa.

Sastamalan seudun sosiaali- ja terveyspalveluiden johtava ylilääkäri Jussi Korkeamäki on tyytyväinen Lähikardiologipalveluun. Tällä hetkellä Taysin Sydänsairaalan kardiologi pitää vastaanottoa kerran viikossa. Kardiologi ottaa vastaan yleislääkärin lähettämiä potilaita, tekee kokeita ja tutkimuksia ja arvioi jatkohoidon tarpeen. Kardiologin vastaanotolle pääsee myös hoitojen jälkeisille kontrollikäynneille. Lisäksi kardiologi konsultoi terveyskeskusten lääkäreitä sydänhoidossa, jolloin terveyskeskuksen oma osaaminen paranee.

Palvelun taustalla on halu kohentaa potilaiden elämänlaatua sillä, että he pääsevät tarvittaessa hoitoon vähällä vaivalla, nopeasti ja lähellä kotiaan.

– Meidän tavoitteenamme on parantaa potilaiden arjessa pärjäämistä. Yksi tapa on välttää turhia tutkimuksia ja toimenpiteitä. Asiakkaamme säästävät myös aikaa ja rahaa, kun saavat erikoissairaanhoitoa lähipalveluna.

Sastamalan lisäksi Lähikardiologipalvelu toimii Hämeenlinnassa, Forssassa, Pirkkalassa, Ylöjärvellä ja Nokialla.