Sydämen eteisvärinä sai palomies-Juhan hakeutumaan tutkimuksiin

Palomies seisoo paloauton edessä hallissa ja katsoo kameraan

Valtaosa sydämen lisälyönneistä on vaarattomia ja moni tuntee niitä elämänsä aikana. Lisälyöntejä voi ilmetä ilman havaittavaa syytä, kuten liiallisen kahvin juonnin yhteydessä tai runsaan valvomisen seurauksena. Eteisvärinän aikana sydämen rytmi on epätasainen. Palomiehenä työskentelevällä Juhalla ilmeni sekä lisälyöntejä että eteisvärinää.

”Olen tuntenut lisälyöntejä sydämessäni 20-vuotiaasta saakka. Lisälyönti tuntuu epämiellyttävänä muljahduksena rinnassa. Toisinaan tuntui siltä, kuin sydämeni jättäisi yhden lyönnin väliin. Pystyin kuitenkin elämään normaalisti vuosia. Urheilin ja työskentelin palomiehenä 19-vuotiaasta saakka ilman, että lisälyönnit haittasivat elämääni.

Vuonna 2019 sain ensimmäisen kerran sydämen eteisvärinän. Sen jälkeen lisälyöntejä alkoi ilmetä paljon aiempaa enemmän ja useammin. Silloin hakeuduin hoitoon sairaalaan. Pääkaupunkiseudulla en kuitenkaan päässyt jatkohoitoon. Olin hyvin pettynyt ja harmissani. Lisälyöntejä tuli nyt niin usein, että niistä oli alkanut olla haittaa arjessa.”

Potilaalla on oikeus valita hoitopaikkansa

”Päätin etsiä hoitoa toista kautta. Tuttavani suositteli minulle Sydänsairaalaa. Hakeuduin ensin Sydänsairaalan yksityisvastaanotolle. Minusta tuntui, että olen hyvissä käsissä ja että nyt vihdoin saan sitä apua, jota vaivaani tarvitsen.

Asiat etenivät nopeasti. Tapasin kardiologin ensimmäistä kertaa loppukesästä 2020 ja jo saman vuoden marraskuussa minulle tehtiin ensimmäinen katetriablaatiohoito. Se tehtiin ilman nukutusta, eikä ollut varsinaisesti leikkaus.

Minua hieman mietitytti ennen toimenpidettä, voinko enää sen jälkeen työskennellä palomiehenä. Huoleni osoittautui onneksi turhaksi. Toimenpide meni hyvin ja pystyin palaamaan kahden viikon sairasloman jälkeen täysin normaalisti työhöni. Tiesin kuitenkin, että katetriablaatiohoito ei välttämättä kokonaan poista lisälyöntejä ja eteisvärinöitäni, vaan ainoastaan lieventää ja harventaa niitä.”

Eteisvärinä voi uusiutua toimenpiteen jälkeen

”Tammikuussa 2024 sainkin uuden eteisvärinän. En kuitenkaan pelästynyt, koska olin osannut odottaa sitä. Pyörät pyörivät tälläkin kertaa nopeasti ja sain toimenpideajan katetriablaatiohoitoon Sydänsairaalaan reilun kuukauden päähän.

Kun matkustin maaliskuussa 2024 tyttäreni kyydillä Tampereelle, minua ei jännittänyt. Nyt jo tiesin, mitä Sydänsairaalassa tulee tapahtumaan. Tiesin myös, että voin jatkaa toimenpiteen jälkeen työtäni kuten ennenkin. Oloni oli rauhallinen ja varma.”

Sydänsairaalassa hyvää hoitoa tehokkaasti

”Perillä Sydänsairaalassa kaikki meni kuin elokuvan käsikirjoituksessa. Sain omahoitajan, joka piti minusta koko ajan hyvää huolta. Koko Sydänsairaalan henkilökunta oli todella ammattitaitoista, mukavaa ja tehokasta. Ainoa suunnittelematon seikka oli se, että toimenpidettäni jouduttiin siirtämään päivällä, sillä edeltävän potilaan operaatio venyi odottamattomasti.

Sain viereiseen vuoteeseen kaverikseni sen potilaan, jonka toimenpide oli venynyt. Kuuntelin hieman hermostuneena, sillä siinä kuunnellessa tuli konkreettiseksi se, että joskus tulee yllätyksiä vastaan. Toisaalta näin, että vuodekaverini operaatio oli mennyt hyvin kaikesta huolimatta ja osaava henkilökunta hoiti hätkähtämättä vastaan tulleet ongelmat kuin ne olisivat kuuluneet suunnitelmiin. Siksi päällimmäisin oloni oli edelleen rauhallisen luottavainen.”

Lisälyöntejä voidaan hoitaa eri tekniikoilla

”Oma toimenpiteeni meni hyvin. Minut nukutettiin tällä kertaa.

Operaation jälkeen olin vielä yhden yön potilashotellissa ja tyttäreni sai hakea minut kotiin. Voi olla, että jatkossa minulle ei enää tule eteisvärinöitä, eikä lisälyöntejä ollenkaan. Ainakin niiden ilmeneminen harvenee. Se kohta, joka minulle aiheuttaa eteisvärinän, sattuu olemaan harvinaisemmassa ja hankalassa paikassa. Siksi minulta operoitiin koko se alue, joka todennäköisesti aiheuttaa eteisvärinän.”

Toimenpiteen jälkeen pehmeästi takaisin arkeen

”Toimenpiteen jälkeen minulla oli nukutuksen takia hieman höntti olo. Nielu oli kipeä, eikä ihme, sillä henkitorveni kautta toimenpiteen aikana meni putki, koska olin nukutettuna. Nivusissani on haava, joka nyt muutama päivä toimenpiteen jälkeen on vielä kipeä. Muuten oloni on oikein hyvä ja tuntuu siltä, että toipuminen on lähtenyt nopeasti käyntiin.

Minulla on nyt kahden viikon sairasloma ja kolmen kuukauden kuluttua minulla on kontrolli sairaalassa. Tällä kertaa olemme sopineet päällikköni kanssa, että otan alkuun hieman kevyemmin töihin palattuani, enkä tee niitä kaikkein raskaimpia hälytyksiä. Aika näyttää käykö niin hyvin, että eteisvärinä ja lisälyönnit jäävät vain muistoksi.”

Mies kuntoilee kuntosalilla ja vetää taljaa