Valinnanvapaus vei Pirkon leikkaukseen Tampereelle – ”Tuntui paremmalta mennä tuttuun kaupunkiin”

Sydänsairaalan asiakas kotonaan

Pietarsaarelaisella Pirkko Uusimaalla, 82, todettiin vuoden 2018 lopulla aorttaläpän ahtauma. Aorttaläpän ahtauman hoito vaati siirtoa yliopistolliseen sairaalaan. Vuonna 2014 voimaan tulleen terveydenhuoltolain mukaisesti Pirkolla oli oikeus valita hoitopaikkansa mistä tahansa erikoissairaanhoidon yksiköstä Suomessa.

Jopa yksi kahdeksasta yli 75-vuotiaasta sairastaa aorttaläpän ahtaumaa. Sairaus onkin yleisin hoitoa edellyttävä sydämen läppävika länsimaissa. Aorttaläpän ahtauma voi kuitenkin olla pitkään oireeton. Sen oireet, kuten fyysisen suorituskyvyn lasku ja rasituksessa ilmaantuva rintakipu, ilmaantuvat vasta ahtauman edetessä.

“En ajatellut minulla olevan mitään vaivaa tai ainakaan vanhuutta kummempaa, vaikka hengästyin rappusissa tai nopeasti kävellessä. Pyrin vain kulkemaan rauhassa omaa tahtia,” Pirkko kertoo.

Fyysisen suorituskyvyn lasku ja hengenahdistus ovat yleisiä ikääntyvillä ihmisillä, eikä niitä aina osata yhdistää sydänongelmiin. Lääkärintarkastuksessa käyneellä Pirkolla kuultiin sydämen sivuääni ja tehdyssä sydämen ultraäänitutkimuksessa havaittiin aorttaläpän ahtauma. Lääkäri kertoi, että ahtauma tulisi korjata tekoläpällä mahdollisimman pikaisesti.

“Siellä oli vain pieni reikä, mistä veri koitti parhaansa mukaan virrata ja se tulisi ehdottomasti hoitaa, jottei tila pahene entisestään. Itse jotenkin epäilin, että onko operaatio niin tarpeellinen, koska en tuntenut sydämessä mitään kipuja.”, Pirkko sanoo.

Inhimilliset syyt vaikuttavat hoitopaikan valintaan

Kun lähettävä lääkäri on todennut jatkotutkimuksen tai hoidon tarpeelliseksi, on nopealla hoitoon pääsemisellä potilaalle iso merkitys. Pirkon piti suunnata leikkaukseen Pietarsaaren ulkopuolelle, sillä sydämen läppävikojen hoito on keskitetty yliopistollisiin sairaaloihin. Muista sairaaloista hänellä ei ollut aiempaa kokemusta, joten hoitopaikan valintaan vaikuttivat hoitoon pääsyn nopeuden lisäksi tuntemukset itselle sopivasta sairaalasta.

“Kysyin saanko itse päättää ja lääkäri sanoi, että ehdottomasti. Pian matkasinkin Kela-taksilla Tampereen Sydänsairaalaan”, Pirkko muistelee. “Hoitoon pääsin haluamanani ajankohtana. Koska en halunnut mennä leikkaukseen ennen joulua, odottelin sitä muutaman kuukauden. Olin tähän tyytyväinen, ehdin itse valmistautua aorttaläpän ahtauman hoitoon, vaikka toki odottaminen oli jännittävää.”

Sydänsairaalassa Pirkko vietti kaksi päivää. Aorttaläpän ahtauman hoito katetritekniikalla eli niin sanottu TAVI-toimenpide tehdään suonensisäisesti, joten potilaalle ei tule leikkaushaavaa ja toipuminen on nopeaa.

“Minusta pidettiin todella hyvää huolta. Kaikki olivat niin ystävällisiä ja mukavia, ettei tuleva operaatio painanut mieltä”, Pirkko hymyilee.

Tietoa valinnanvapaudesta

Aorttaläpän ahtauman hoito on keskitetty yliopistosairaaloihin.
Tays Sydänsairaalan (Tampere) hoitoonpääsyaika TAVI-toimenpiteeseen
Läppävikojen ja synnynnäisten sydänvikojen hoito

Erikoissairaanhoidossa on jo valinnanvapaus:

  • Potilaan valinnanvapaus laajentui vuoden 2014 alussa.
  • Terveydenhuoltolakiin perustuva oikeus valita hoitopaikkansa edistää palveluiden yhdenvertaista saatavuutta Suomessa.
  • Erikoissairaanhoidon valinnanvapaus koskee kiireetöntä tutkimusta tai hoitoa.
  • Valinnanvapaus ei koske päivystystilanteita.
  • Lue lisää: www.valinnanvapaus.fi