Keuhkovaltimoiden verenpainetauti ja fysioterapia

Potilaat, jotka sairastavat keuhkoverenpainetautia tai joilla epäillään sitä, ohjautuvat Sydänsairaalassa fysioterapeutille lääkärin lähettämänä niin osastoilla kuin poliklinikalla.

Liikunta on tärkeä osa keuhkovaltimotautipotilaan omahoitoa. Fysioterapiaa tarvitaan jo sairaalavaiheesta alkaen, jotta potilas uskaltaa aloittaa liikkumisen, tietää kuinka liikkua terveyshyötyjä saavuttaakseen ja motivoituu läpi elämän jatkuvaan liikkumiseen. Matalatehoisessa kestävyysharjoittelussa sydämen sykkeen pitäisi pysyä alle 120/min.

Fysioterapeutti tekee potilaan suorituskyvyn arvioimiseksi 6 minuutin kävelytestejä sekä antaa potilaalle liikunta- ja elämäntapaohjausta. Tarvittaessa fysioterapeutti laatii potilaalle yksilöllisen harjoitusohjelman muun muassa hengitys-, ryhti- tai lihaskuntoharjoitteista. Potilaat käyvät fysioterapeutin ja lääkärin kontrollissa yleensä 3–6 kuukauden välein, erityistapauksissa useamminkin. Fysioterapeutin tekemä suorituskykyarvio on tärkeä osa potilaan voinnin seurantaa ja lääkityksen annostelua.