Sepelvaltimotautipotilaan etäseuranta

Sepelvaltimotautiin sairastuminen tuo eteen uuden elämäntilanteen ja herättää paljon kysymyksiä. Sydänsairaalan etäseurantapalvelussa saat tietoa sepelvaltimotaudista, taudin riskitekijöistä ja hoidosta sekä tukea omahoidon toteuttamiseen. Sepelvaltimotautipotilaiden etäseuranta on käytössäsi vuoden ajan.

Sepelvaltimotautia on hoidettava koko elämän ajan. Myös sydänterveyttä edistävillä elämäntavoilla on suuri merkitys hoidossa. Etäseurannan tarkoituksena on auttaa potilasta saavuttamaan lääkehoidon ja elintapojen tavoitteet.

Etäseuranta omahoidon toteuttamisen tukena

Etäseuranta on suunnattu  pääasiassa akuuttiin sydäninfarktiin sairastuneille potilaille. Sydänsairaalan kotiutushoitaja ohjaa potilaan vuoden kestävälle etäseurantapolulle, kun potilas kotiutuu sairaalasta.

Etäseurantaan kuuluvat

  • omahoitoa tukeva sähköinen materiaali
  • oirekysely ja elämänlaatukysely
  • laboratoriokokeet ja hoitajan ja/tai lääkärin tekemä vastausten tarkastaminen.

Tavoitteiden saavuttamista seurataan kyselyillä ja laboratoriokokeilla 2–3 kertaa vuoden aikana.

Miten etäseuranta etenee?

Mikäli sinut on ohjattu Sydänsairaalassa vuoden kestävälle etäseurantapolulle, toimi seuraavasti:

  • Kun kotiudut sairaalasta, varaa heti kontrolliaika terveyskeskuslääkärille tai työterveyshuoltoon Sydänsairaalasta saamiesi ohjeiden mukaisesti.
  • Ota omahoitoa tukeva materiaali käyttöösi. Omahoitoasi tukeva materiaali ja konkreettiset ohjeet sekä oma-hoito-ohjelmat ovat käytettävissäsi vuorokauden ympäri verkkosivuillamme. Aihealueita on useita. Materiaali tarjoaa tietoa esimerkiksi ravitsemuksesta, liikunnasta ja lääkehoidosta. Linkki sepelvaltimotaudin omahoidon materiaaliin
  • Ota käyttöön myös OmaTays.fi-palvelu. Kirjaudu palveluun pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. OmaTaysin kautta pääset samalla kirjautumisella myös Omakantaan. Omakannasta näet hoitoosi liittyvät kirjaukset, laboratoriovastaukset ja reseptit. Linkki OmaTays-palvelun sivuille
  • Ensimmäinen etäseurantaan liittyvä vastausten tarkistusajankohta on noin kolmen (3) kuukauden kuluttua kotiutumisesta. Lähetämme sinulle ohjeet kotiin postitse. Viikko ennen etäseurantavastausten tarkistusajankohtaa käy saamiesi ohjeiden mukaisesti laboratoriokokeissa ja vastaa kahteen kyselyyn OmaTays-palvelussa.

Saat yhteenvedon tuloksistasi Kanta.fi-palveluun. Digihoitajamme on sinuun yhteydessä puhelimitse ainoastaan tilanteessa, jolloin laboratoriokokeiden ja kyselyiden perusteella on tarvetta tehostaa kolesteroli- tai verenpainelääkitystäsi.

Omakanta-palvelusta näet hoitoosi liittyvät kirjaukset, laboratoriovastaukset ja reseptit. Linkki Omakanta-palvelun sivuille

Etäseuranta täydentää sepelvaltimotautipotilaan hoitoketjua

Etäseuranta on sepelvaltimotautipotilaiden olemassa olevaa hoitoa täydentävä palvelu, joka tähtää omahoidon vahvistamiseen ja tehostamiseen sekä hoitoon sitouttamiseen ja hoitotulosten parantamiseen. Etäseuranta ei korvaa esimerkiksi terveyskeskuslääkärin kontrollikäyntiä. Varaa aina aika myös terveysasemalle tai työterveyshuoltoon osastolta saamiesi ohjeiden mukaisesti, vaikka olisitkin mukana etäseurantapolulla.