Potilasjärjestö avaa oven hyvään arkeen

Ulla Harala

Hämeenmaan Sydänpiiri toimii Sydänsairaalan tiloissa Tampereella. Potilasjärjestön ja sairaalan yhteistyömalli on ainutlaatuinen Suomessa.

Kun Tampereen Sydänsairaala muutti keväällä 2018 uuteen sairaalarakennukseen, se sai naapurikseen potilasjärjestö Hämeenmaan Sydänpiirin. Sydänpiirin olohuone sijaitsee nyt Sydänsairaalan ensimmäisessä kerroksessa, jonne sydänpotilas voi kävellä vaikkapa suoraan lääkärin vastaanotolta. Kodinomainen ja rauhallinen tila on omiaan sydänpotilaiden ja heidän läheistensä kohtaamiseen.

Hämeenmaan Sydänpiirin toiminnanjohtaja Ulla Harala on tyytyväinen tiivistyneeseen yhteistyöhön. Jo puolen vuoden jälkeen yhteistyömallista on koitunut monia hyötyjä.

– Sydänpotilaiden ja heidän läheistensä näkökulmasta olemme nyt lähempänä heitä. Kuulemme tarkemmin, mikä heitä mietityttää ja pystymme paremmin kehittämään toimintaamme vastaamaan heidän toiveitaan. Vapaaehtoisille löydämme puolestaan uusia toimintamahdollisuuksia ja voimme paremmin hyödyntää heitä tärkeässä työssään. Terveydenhuollon ammattilaisten kanssa kehittäminen on huomattavasti helpompaa ja olemme jo nyt löytäneet uusia yhteistyön muotoja, Harala kuvailee.

Ainutlaatuinen yhteistyömalli Suomessa

Potilasjärjestön ja sairaalan yhteistyömalli on tämän kaltaisena Suomessa uraauurtava. Lähimmät vertailukohdat löytyvät Norjasta ja Saksasta.

– Toimintamalliamme kohtaan on ollut paljon kiinnostusta. Oma järjestömme Sydänliitto pyrkii edistämään mallin laajentumista muualle Suomeen mahdollisuuksien mukaan, sanoo Harala.

Hämeenmaan Sydänpiirin sijainti Sydänsairaalan sisällä on suunniteltu tukemaan juuri niitä ydinasioita, joita varten potilasjärjestö on olemassa. Vaikka sijainti ja tilat ovat saaneet paljon kiitosta sekä potilailta että henkilökunnalta, Harala korostaa, että toimintamalli ei ole ainoastaan fyysinen ratkaisu.

– Lisäarvoa syntyy vasta kun yhteistyö on saumatonta. Tavoitteenamme on laajentaa hyvät käytännöt myös muihin toiminta-alueemme sairaaloihin, vaikka fyysistä toimipistettä ei kaikkialle synnykään.

Kuin koti sairaalan sisällä

Syksyn ajan Hämeenmaan Sydänpiirissä on keskitytty palveluiden mallintamiseen ja tarjonnan kehittämiseen. Seuraavaksi tavoitteena on kehittää olemassa olevia palveluita ja kirkastaa viestejä eri sidosryhmille.

– Tällä hetkellä tarjoamme sydänsairastuneille ja heidän läheisilleen tietoa, toipumisen ja hyvinvoinnin palveluja, vertaistukea, tukiryhmiä ja läsnäoloa olohuoneessamme. Sydänterveyden ammattilaisille täällä Sydänsairaalassa olemme puolestaan kumppani ja kehitämme heidän kanssaan yhteistä tavoitettamme: ehyttä ja turvallista hoitopolkua. Suuntaamme palveluitamme myös sadoille vapaaehtoisille, jotka ovat onnistumisemme edellytys. Haluamme, että vapaaehtoiset kokevat tekevänsä arvokasta työtä ja saavat siihen meiltä tukea, Harala kertoo.

Tulevaisuudessa Harala näkee monia mahdollisuuksia yhteistyön kehittämisessä Sydänsairaalan kanssa.

– Vuorovaikutus, viestintä, luottamus ja keskinäinen arvostus ovat avainasemassa, kun suuntaamme kohti uusia yhteistyömuotoja, Harala päättää.

Lue lisää

Sydänsairastuneen läheisille vertaisryhmä Hämeenmaan Sydänpiirissä

Löydä alueesi sydänyhdistys