Kiusana eteisvärinä

Sydänsairaalan asiakas seisoo rannalla

Keväällä 2019 lahtelainen Raija havahtui ulkoillessaan, että kunto ei ollut enää entisellään. Henkeä ahdisti ja olo tuntui huonolta. Eteisvärinä ei käynyt ensimmäisenä mielessä, mutta tutkimusten jälkeen se paljastui pääsyylliseksi hengenahdistukseen.

Oireet pakottivat Raijan jopa pysähtymään kesken arkiliikunnan.

– Varsinkin silloin, kun lähdin pieneenkin ylämäkeen, alkoi ahdistaa ja vauhtia piti hiljentää. Olo oli huono. Muut menivät ohi oikealta ja vasemmalta, en vaan itse päässyt mihinkään. Kyllä se hengenahdistus huolestutti, vaikka rintakipua ei ollut, Raija kertoo.

Helpotusta hengenahdistukseen Tampereelta

Rasitukseen liittyvän hengenahdistuksen aiheuttaja täytyy aina selvittää. Ensin Raijalle tehtiin tutkimuksia ja kokeita lähisairaalassa,  mutta lääkäri totesi tarpeen varjoainekuvaukselle, Raija halusi hakeutua hoidettavaksi Tays Sydänsairaalaan. Lue lisää hengenahdistuksesta

– Lahdessa varjoainekuvausta olisi joutunut odottamaan useamman kuukauden, mikä tuntui kohtuuttomalta ajalta. Sydänsairaalaan pääsin tosi nopeasti, muutamassa viikossa. Lisäksi halusin ehdottomasti Tampereelle yliopistosairaalaan. Tiesin, että Suomessa potilas voi valita sairaalan ja käytin sitä oikeutta nyt ensimmäisen kerran elämässäni. Lue lisää hoitopaikan valinnasta

Matkaa Lahdesta Tampereelle Raija ei kokenut hankalaksi. Bussi ja juna ovat käteviä kulkuvälineitä, ja liikenneyhteydet Lahden ja Tampereen välillä ovat erinomaiset.

– Lahdesta pääsee Tays Sydänsairaalan viereen bussilla ja toiseen suuntaan käytinkin bussia. Omalla autollakaan ei onneksi tarvinnut ajaa Tampereen keskustaan asti.

Hengenahdistuksen syynä kohtauksittainen eteisvärinä

Hengenahdistuksen pääsyyksi paljastui kohtauksittainen eteisvärinä.  Lisäksi Raijalla diagnosoitiin varjoainekuvauksen yhteydessä sepelvaltimotauti. Lue lisää sepelvaltimotaudista

Itse hoidosta Sydänsairaalassa Raijalla on vain hyvää sanottavaa.

– Pelkkää kiitosta hyvästä hoidosta ja mukavasta henkilökunnasta. Kun aamulla ilmoittauduin Sydänsairaalan aulassa, niin vastaanotossa oli hirveän ystävällinen henkilökunta. Toimenpideosaston ovella oli heti sairaanhoitaja vastaanottamassa. Pääsin aika äkkiä vaatteiden vaihdon jälkeen varjoainekuvaukseen. Lääkäri kertoi mitä tapahtuu ja olin hyvin kartalla koko ajan. Onneksi pallolaajennusta ei tarvinnut tehdä, vaan hoidoksi riittää lääkitys.

Varjoainekuvauksen jälkeen Raijan vointia seurattiin vielä kolme tuntia toimenpideosastolla. Lääkäri kävi tapaamassa häntä lääkehoitoon liittyen.

Sydänsairaalan hoitomalliin kuuluu, että kuntoutussuunnittelija pyrkii tapaamaan jokaisen potilaan, joka saa varjoainekuvauksen yhteydessä sepelvaltimotautidiagnoosin. Lue lisää kuntoutusohjauksesta

– Hän oli hirveän mukava ja kertoi näistä ensitietotilaisuuksista. Tampereella olisi ollut aika pian ensitietotilaisuus ja hän etsi minulle Lahdestakin numerot, mistä voin kysyä lisää.

Raija kotiutui jo samana päivänä hyvävointisena ja matkasi kotiin Lahteen. Raijan vointi on parantunut oikean hoidon löytymisen myötä.

– Kaiken kaikkiaan ihan alusta loppuun voi antaa suosittelut. Ihan jokainen, jonka tapasin kun sairaalan ovesta astuin sisään, on potilasta varten. Nyt elämä jatkuu hyvällä lääkehoidolla eteenpäin.