Painonhallinta ja ravitsemus

Painonhallinta on tärkeä osa sepelvaltimotaudin omahoitoa. Voit vaikuttaa sydänterveyteesi tekemällä hyviä valintoja ja syömällä sopivia määriä kulutukseesi nähden.

Elämäntapamuutos vaatii pieniä askelia ja arjen valintoja. Matkalla muutokseen monipuolinen ruokavalio on perusta, ja herkuttelukin sallittu silloin tällöin kohtuudella. Itselle sopivat tavoitteet solahtavat arkeen, tuovat onnistumisen iloa ja ylläpitävät motivaatiota.

Painonhallinta

Painonhallinta ehkäisee lihavuuteen ja liikapainoon liittyvien sairauksien puhkeamista ja jo puhjenneen sairauden etenemistä. Ylipainoa voidaan ehkäistä terveellisellä ruokavaliolla, säännöllisellä ateriarytmillä ja monipuolisella liikunnalla.

Sepelvaltimotautia sairastavan liikunta (linkki)

Tutustu Terveyskylän Painonhallintataloon. Painonhallintatalo on sähköinen palvelu terveellisen laihduttamisen ja painonhallinnan tueksi. Painonhallintatalosta löydät tutkittua tietoa ja tukea.

Linkki Painonhallintatalon sivuille (Terveyskylä.fi)

Ravitsemus

Ruokavalion avulla voit vaikuttaa sepelvaltimotaudin taustalla oleviin riskitekijöihin ja ehkäistä taudin etenemistä. Sydänystävällinen ruokavalio on monipuolinen. Se sisältää paljon kasviksia, kuituja ja hyvää pehmeää rasvaa. Muista syödä säännöllisesti ja pitää annokset kohtuullisen kokoisina. Yritä välttää kovaa rasvaa ja paljon suolaa sisältäviä ruokia.

Ota Terveyskylän omahoito-ohjelma käyttöösi ja tutustu omiin ruokailutottumuksiisi. Omahoito-ohjelma kannustaa sinua terveyttä kohentaviin tekoihin. Omahoito-ohjelman avulla voit arvioida, syötkö terveytesi kannalta sopivasti.

Linkki Terveyskylän omahoito-ohjelmien sivulle

Sepelvaltimotautipotilaan omahoito

Elämäntapavalinnoilla on suuri merkitys sepelvaltimotaudin hoidossa ja ennaltaehkäisyssä. Sepelvaltimotautia hoidetaan noudattamalla sydänystävällisiä elintapoja sekä toteuttamalla lääkehoitoa. Valtimoiden ahtautumiseen vaikuttavat monet riskitekijät kuten perimä, diabetes, kohonnut verenpaine, tupakointi, kohonnut kolesteroli ja stressi. Sepelvaltimotauti ei häviä pois tai sitä ei voida parantaa, mutta sen etenemistä on mahdollista hidastaa tai eteneminen voidaan jopa pysäyttää.

Siksi itsensä hoitaminen on tärkeää.  Omahoitoon kuuluvat terveellinen ruokavalio, säännöllinen ja monipuolinen liikunta, tupakoimattomuus, stressin vähentäminen ja positiivinen elämänasenne.

Sepelvaltimotaudin omahoito (linkki)