Sydänhoidon huippuyksikkö katsoo eteenpäin

Paula Risikko leikkaa nauhan Tays Sydänsairaalan avajaisissa

Toukokuussa uusiin sairaalatiloihin muuttanut Tampereen Sydänsairaala juhlisti sydänhoidon uutta aikakautta kutsuvierasavajaisten merkeissä 7. syyskuuta.

Uuden Sydänsairaalan avajaisissa teemana oli terveydenhuollon tulevaisuus. Tilaisuuden avasi Sydänsairaalan toimitusjohtaja, ylilääkäri Kari Niemelä, joka korosti puheessaan yhteistyön merkitystä sydänhoidon kehittämisessä.

— Uusi Sydänsairaalan rakennus ei sinänsä ole tärkeä, vaan se, mitä se mahdollistaa potilaan hoidossa. Olemme yhteistyössä eri toimijoiden kanssa lähteneet tutkimaan ja kehittämään sydänpotilaan hoitopolkua potilaan näkökulmasta, ei terveyspalvelujen tuottajan näkökulmasta, Niemelä sanoi avajaispuheessaan.

Tampereen Sydänsairaalan avajaiset 7.9.2018
Sydänsairalaan toimitusjohtaja Kari Niemelä

Kutsuvierastilaisuudessa juhlapuheen piti eduskunnan puhemies Paula Risikko, joka luovutti Sydänsairaalalle lahjaksi eduskunnan peruskorjauksesta kertovan kirjan. Puheessaan Risikko luotasi suomalaisen terveydenhuollon tulevaisuutta ja kuvaili käynnissä olevaa lainsäädäntötyön kokonaisuutta erikoissairaanhoidon kannalta.

Tampereen Sydänsairaalan avajaiset 7.9.2018
Eduskunnan puhemies Paula Risikko

Sydänliiton puheenjohtajanakin toimiva Risikko kiitti Sydänsairaalaa hyvästä yhteistyöstä ja nosti esille Sydänsairaalan ainutlaatuisen toimintamallin, jossa potilasjärjestö Hämeenmaan Sydänpiiri toimii sairaalan tiloissa ja on mukana kehittämässä sairaalan toimintaa.

Potilasjärjestö osana Sydänsairaalan yhteisöä

Tilaisuus toimi virallisina avajaisina myös Hämeenmaan Sydänpiirille, joka muutti Sydänsairaalan uusiin tiloihin toukokuussa. Potilasjärjestön ja sairaalan yhteistyömalli on uusi Suomessa ja sen hyödyt potilaalle voidaan nähdä jo näin pian muuton ja yhteistyön aloittamisen jälkeen, kertoi Hämeenmaan Sydänpiirin toiminnanjohtaja Ulla Harala.

— Nyt kun olemme sydänhoidon ammattilaisille näkyvillä päivittäin, uskomme, että he osaavat ohjata Sydänpiiriin paremmin kotiutus- ja kuntoutusvaiheessa. On hienoa, että olemme osa tätä yhteisöä ja tulemme tutuiksi kaikille tärkeille sidosryhmille myös tänään, kun esittelemme sydänpotilaan hoitopolkua täällä avajaisissa, Harala sanoi.

Tampereen Sydänsairaalan avajaiset 7.9.2018 - Hämeenmaan Sydänpiiri Ulla Harala
Hämeenmaan Sydänpiirin toiminnanjohtaja Ulla Harala

Sydänpotilaan hoitopolku on maailman kärkeä

Toimitusjohtaja Niemelä kertoi puheessaan Sydänsairaalan olevan maailman kärkeä siinä, miten nopeasti infarktipotilas saa avun ja miten hoitopolun sujuvuuteen on kiinnitetty huomiota. Sydänpotilaan hoitopolussa on kyse koko logistiikkaketjusta sairaalan sisällä, yhteistyöstä ensihoidon kanssa sekä hoidon jälkeisistä palveluista. Tähän hoitopolkuun avajaisvieraat pääsivät tutustumaan tilaisuudessa ja keskustelemaan Sydänsairaalan henkilökunnan kanssa.

Ensihoitopalveluiden päällikkö Anssi Aunola kertoi olevansa erittäin tyytyväinen Sydänsairaalan tiloihin ja toimintamalliin ensihoidon sujuvuuden näkökulmasta.

— Tiloissa on tapahtunut iso muutos entiseen verrattuna. Nyt ambulanssilla on oma sisääntulo ja tilat on suunniteltu ensihoidon kulun kannalta, mikä nopeuttaa potilaan hoitoa erityisesti akuuteissa tilanteissa. Ensihoito on myös huomioitu osana sairaalan henkilökuntaa. Nämä ovat pieniä juttuja, joista kertyy iso puro, kertoi Aunola.

Tampereen Sydänsairaalan avajaiset 7.9.2018
Avajaisissa oli tilaisuus tutustua sydäninfarktipotilaan hoitopolkuun.

Yksi juhlien arvovieraista oli 92-vuotias Reino Ruosteenoja, joka on Hämeenmaan Sydänpiirin kunniajäsen. 1960-luvulta alkaen sairaalavirassa ja Sydänpiirin hallituksessa vaikuttanut Ruosteenoja on ollut mukana kehittämässä sydänpotilaan erikoistutkimuksia ja sepelvaltimotutkimusta ja nähnyt sydänhoidon kehittymisen vuosikymmenien aikana.

—Aika mielenkiintoinen ja hieno kokemus olla mukana juhlistamassa uutta Sydänsairaalaa tänään, Ruosteenoja sanoi.

Tampereen Sydänsairaalan avajaiset 7.9.2018
Reino Ruosteenoja (kesk.) 
Tampereen Sydänsairaalan avajaiset 7.9.2018
Terveydenhuollon tulevaisuudesta keskustelivat Arto Nybergin johdolla puhemies Paula Risikko, Sydänsairaalan toimitusjohtaja Kari Niemelä, Pirkanmaan sairaanhoitopiirin johtaja Rauno Ihalainen sekä Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtaja Hannu Juvonen.

Lue lisää

Katso taltiointi avajaisten asiaosuudesta

Uusi Sydänsairaala on avattu

Edistyksellistä yhteistyötä Sydänsairaalassa